We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Cube Gallery Commercial Center / CLOU Architects

Cube Gallery Commercial Center / CLOU Architects

© Qingshan Wu© Qingshan Wu© Qingshan Wu© Qingshan Wu+ 21

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Cube Gallery of Vanke Xiaoshan is a 21,000 sqm community retail centre located in Hangzhou. It is designed as a convivial place of interaction between the young families and seniors living in the surrounding residences. By fusing two types of common retail design, retail street and retail villa, CLOU provides a commercial design that hosts multi-scale, multi-type of business programs with various public social space.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Multi-scale, multi-type of Commercial programs, flexible operation
Targeting specific groups of people, it is the first attempt for Vanke and CLOU to establish centralized retail center that caters to refined business formats. Through the assumption of plan on the integration of retail types, shopping street and mall, we decide to retain the strategy of expanding public space from indoor to outdoor, meanwhile adding the advantage of another retail type, retail villa, to finally form a commercial project that’s a fusion of retail street and retail villas. The resulting arrangement is a composition of three storey individual cubes available for anchor tenants setting on top of two levels of retail terraces for compact community shop units.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Multi-scale, multi-type of commercial programs are fully integrated in different scales of space. The lower level is suitable for small-scale retail programs that guarantee rental/sales efficiency and fulfills the need for community amenities. The higher level is suitable for businesses with large special requirements, which fulfills the local demands of large dining space, entertainment/leisure activities, and education/cultural centers. The distinct vertical divisions and various commercial spaces help drive the overall business vitality.

Diagram
Diagram

Multiple “ground floor”, 24 hour public social space
This hybrid of two retail types not only offers the flexibility for a mix of small and large tenants, but also opens up layered outdoor terraces and courtyard landscape, all together form a large area of public space. The balance between commercial operation and the quality of public social space is being realized with limited site area.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

External pathways, outdoor steps, the multiple “ground floor” strategy is being applied into 24-hour outdoor circulation, which connects the main street corner plaza at ground level and outdoor terraces into a three dimensional social and cultural hub.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Façade features
The exterior façade of Cube Gallery adopts the structure of the glass curtain wall with white aluminum grille. It provides shelters for different commercial programs’ logistics such as dining and entertainment, also guarantees indoor natural lighting. On the other hand, the entire visual from the exterior is integrated and varied, maximizing the public visibility of the street, and providing a buffer between the vertically dense residential area and the main street.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

To fully explore the possibilities of public space in retail design, and stimulate the vitality of a community social hub, Cube Gallery of Vanke Xiaoshan is an opportunity turned from challenge and finally offers a distinctive character to the city via architectural format.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hangzhou, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cube Gallery Commercial Center / CLOU Architects" 16 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945744/cube-gallery-clou-architects> ISSN 0719-8884
© Qingshan Wu

万科海上明月生活广场‘立方长廊’ / CLOU architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.