Studio thonik Studio Office / Studio thonik + MMX architecten

Studio thonik Studio Office / Studio thonik + MMX architecten

© Ossip© Ossip© Ossip© Ossip+ 45

  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Ossip
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AEG, HAY, Sphinx, Vescom, Mosa, Richard Hutten, SLV, Vlisco, thonik
  • Design Team:Thomas Widdershoven, Arjan van Ruyven
  • Interior Design:Thomas Widdershoven, Nikki Gonnissen
  • Acoustic Wall Design:Simone Post with fabric by Vlisco
  • Staircase Design:envisions (Sanne Schuurman and Simone Post
  • Cabinets And Room Dividers:Bart Guldemond
  • Curtains :Bas van Tol
  • Furniture Design :Hans Lensvelt
  • Bespoke Rugs :thonik
  • City:Amsterdam
More SpecsLess Specs
© Ossip
© Ossip

Text description provided by the architects. The building is a spatial manifesto of thonik’s design philosophy, characterised by social commitment and a playful take on modernism’s heritage. Founded in 1993 as a mostly analogue graphic design practice, thonik rapidly evolved towards digital, using moving images as a starting point for all forms of expression. Studio thonik is the practice’s latest creation and its first architecture venture.

© Ossip
© Ossip

Celebrating thonik’s graphic roots, the lines on the facade refer to Mexcellent, a typeface designed for the 1968 Olympic Games in Mexico. The combination of horizontals, verticals and diagonals attests to radical simplicity. The graphic cladding consists of 1 cm-thick panels of Trespa® Meteon® Lumen mounted directly on to the insulation material. “This sheeting consists of impregnated paper produced by a company in Weert in the southeast of the Netherlands – so it’s truly Dutch manufacturing,” says Widdershoven. “Trespa® is undervalued as a construction material yet it outperforms traditional brick. It is light, fully recyclable and has an undeniable graphic quality.”

© Ossip
© Ossip
Ground floor plan
Ground floor plan
© Ossip
© Ossip

The mixed-use development is home to thonik’s new office space arranged over two floors alongside a sake bar on the ground floor leading to a Japanese Omakase restaurant on the first floor. An event space dubbed ‘the thonik loft’ is located on the top floor and a rooftop terrace, open to the public, offers 360-degree views over Amsterdam’s inner city and the financial district, and seeks to be a hub for the local creative community.

© Ossip
© Ossip
© Ossip
© Ossip

The large windows make Studio thonik stand out from its neighbours, welcoming curious pedestrians inside, and an external staircase, balconies and corner windows project onto the street, connecting the interior and exterior. Studio thonik is a all- electric and zero emission building – its floor-to-ceiling windows are triple-glazed and layered with a special UV coating while the indoor temperature is regulated with an air source heat pump. The space also features additional solar and wind energy, high-quality insulation and smart ventilation.

© Ossip
© Ossip

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Studio thonik Studio Office / Studio thonik + MMX architecten" 05 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945114/studio-thonik-studio-office-studio-thonik-plus-mmx-architecten> ISSN 0719-8884
© Ossip

Thonik手绘工作室 / Studio thonik + MMX architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.