The Second Kindergarten of Guangxi Government / Guangxi Zhongsheng Architectural Design

The Second Kindergarten of Guangxi Government / Guangxi Zhongsheng Architectural Design
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

© Bo Huang© Rongchuan Huang© Rongchuan Huang© Rongchuan Huang+ 40

Nanning, China
  • Architect In Charge:Jianhua Xie, Shengfei Wu, Hanning Ma, Yixin Liang
  • Architecture Design Team:Jianhua Xie, Shengfei Wu, Hanning Ma
  • Structure Design Team:Chaogao Chen, Haiou Gong, Kai Ma
  • Water Supply & Drainage Design Team:Shengchu Ou, Ying Jiang, Mintong Gan, Daoming Tang
  • Electrical Design Team:Hongwei Li, Xianzhe Lu, Xinhui Jing, Huan Zhong
  • Hvac Design Team:Duanmin Deng, Xianming Feng, Jianshu Qin
  • Landscape Design Team:Zicui Zhou, XiaoGuang Wang, Wenwen Li, Feiying Lu, Qiwei Xie, Zhou Sun
  • Client:The Second Kindergarten of Guangxi Government
  • City:Nanning
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

Text description provided by the architects. The Second Kindergarten of Guangxi Government is located in an alley between Minzhu Road and Jianzheng Road in Nanning. It is surrounded by residential buildings and a primary school. The base before the kindergarten established was composed of old buildings, which could not meet the requirements of the scale and durability for a developing school. After detailed research, the project adopted the method of overall demolition and reconstructing on the original site.

© Bo Huang
© Bo Huang

The unfavorable orientation with the rectangular building base, long from east to west and short from north to south, , the need to accommodate 18 classes on a limited site and the requirement of kindergarten sunshine, all brought challenges to the design. The design is based on children's daily behavior, hoping to create a rich and diverse communication space for children, and create a place where they can run and play inside. In addition, it has also become a design goal to build up a building that is friendly to the surrounding environment and some public spaces inside be used by residents of surrounding communities.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

Through a thorough study of site characteristics, sunlight, and ventilation, the design should adopt a closed layout according to local conditions. East-west-oriented classroom activity rooms can meet the requirements of the number of classes and sunshine. Considering the heat of the sub-tropical climate, the building's façade is equipped with horizontal sun visors, fixed sun grills, and sun-shading sliding shutters.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

The main entrance of the kindergarten was originally located on the east side, and the design was finally adjusted to the west side. On the one hand, it was to echo and talk with the elementary school on the west side. The main entrance on the east side will be the secondary entrance to the kindergarten. The logistic transportation entrance is also set at the end of the alley on the east side. In order to avoid the influence of the flow of people on the alley traffic, the main entrance of the kindergarten recedes from the border to the inside, forming a small entrance square for parents to pick up and wait. The sky above the entrance square is covered with a huge roof terrace, which provides a sheltering function for this waiting space.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

Go through the open main entrance and enter the two-story lobby, where you can see the inner courtyard. It has excellent visibility and air circulation. Three conical skylights on the lobby ceiling bring soft light to the lobby. This is also a place for kindergarten meetings and performances. The teacher's restaurant on the side of the hall connects the outdoor courtyard, which is also a space for daily communication between teachers and parents.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

In order to create opportunities for children to communicate and talk, every two class activity units are grouped together to form a small shared space. The bathrooms next to each other are provided with interconnected passages, which can allow children of different classes and ages to enter each other's activity space and help children to communicate and grow. The outer corridor of the east unit is inlaid with a colorful box-shaped space where children can stay and communicate. The sliding shutters on the outside of the box, while shading, also bring vivid light and shadow to the facade and outer corridor of the building.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

In order to provide children with space for running and crossing, two crossed steel structure overpasses are set up above the inner courtyard. Together with the ramp, they form a spatial change. Whenever the sun shines from the sky, the overpass leaves vivid light and shadow on the outer wall and the ground. Due to the limited space, in order to create more space for activities, the rooftop platform was fully utilized. The roof above the hall is shaped as a terrace for children to play, and three trapezoidal skylights like sculptures bring children playful fun. The exterior walls on both sides of the terrace, square windows of different sizes and free combination, bring active visual factors to the interior and exterior.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

The roof of the west unit is an outdoor sports field, providing space for children to run and play. The staggered plexiglass covering the sports field also extends to the building's façade. They bring changes in light and shadow, blocking and filtering strong sunlight. The roof of the multi-purpose room on the northwest side is shaped as an outdoor performance, assembly, and play space, which can be provided for each class and surrounding residents to use. The roof of the east unit is mainly used as a green planting roof, a field for vegetable cultivation, and a grass field that can play football.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

The building uses simple, bright, modern, subtropical design methods to shape the image of the kindergarten. On the premise of satisfying the function, strive to have a unique personality. The boundary wall of the site uses a white aluminum grille to form a simple and complete interface while satisfying the air flow. The bamboo inside the site passes through the gap between the grilles, forming vivid colors and contrasting light and shadow. The building hopes to create a pure atmosphere and form a new order in the surrounding messy environment. The freely arranged square windows on the white wall, the fixed sunshade shutters in the outer corridor, the lively colors and the crossover crossing, and the various event spaces in the interior, all give this kindergarten hidden in the alley a unique space Experience.

© Rongchuan Huang
© Rongchuan Huang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:30 Jianzheng Road, Nanning, Guangxi, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Second Kindergarten of Guangxi Government / Guangxi Zhongsheng Architectural Design" 29 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944407/the-second-kindergarten-of-guangxi-government-guangxi-zhongsheng-architectural-design> ISSN 0719-8884
© Rongchuan Huang

广西壮族自治区直属机关第二幼儿园 / 广西中盛建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.