We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House of Light / Rangr Studio

House of Light / Rangr Studio

© Joe Fletcher© Joe Fletcher© Matthew Millman© Joe Fletcher+ 24

Berkeley, United States
More SpecsLess Specs
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Text description provided by the architects. Located in the Berkeley Hills, on a steep incline facing panoramic views of the San Francisco Bay, the design of this three-level house is guided by seismic constraints, topography, micro-climate, sun path, and the property’s protected oak trees. To address the risks of earthquakes and landslides, the house is built on grade beams resting on concrete piles embedded in bedrock, avoiding the complexity and expense of excavation and retaining walls. The design includes the first use of residential seismic damper frames which slow the response of the structure in a seismic event and allow it to withstand the maximum predicted earthquake with minimal damage.

© Matthew Millman
© Matthew Millman
South elevation
South elevation
© Matthew Millman
© Matthew Millman

Throughout the house, small cantilevers extend space beyond the major structural ele-ments that are directly in-line with the foundations. On the upper level, the most dra-matic of the cantilevers extends beyond the western facade, projecting visitors out into the view. Given a year-round temperate yet chilly climate, the home’s living area is glazed to the south and west, creating a space that maximizes solar heat gain.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
© Matthew Millman
© Matthew Millman

Large sliding glass doors and high clerestory windows allow cooling breezes to regulate temperature, so the living area feels very much like an exterior covered porch. The middle level remains cooler, and by opening a large glazed door on the lower level, the chimney effect brings more cool air to the upper level.

© Matthew Millman
© Matthew Millman
© Matthew Millman
© Matthew Millman

The house requires very little heating and no air-conditioning. Solar panels on the roof create more than enough electricity for the house and an electric car. By weaving the design through the site’s constraints and riches, the design creates a warm home lit by golden light, profoundly connected to its landscape with a net-positive energy footprint.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House of Light / Rangr Studio" 23 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944145/house-of-light-rangr-studio> ISSN 0719-8884
© Matthew Millman

伯克利光之家 / Rangr Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.