We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

X2 Oceanphere Pattaya Villa Resort / Creative Crews

X2 Oceanphere Pattaya Villa Resort / Creative Crews

© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Spaceshift Studio© Rungkit Charoenwat+ 40

  • Architects: Creative Crews
  • Area Area of this architecture project Area:  18000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Rungkit Charoenwat, Spaceshift Studio, Takdanai Raktawat
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: L and E lighting, WK Block
  • Lead Architects: Puiphai Khunawat, Ekkachan Eiamananwattana
More SpecsLess Specs
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Text description provided by the architects. The X2 Pattaya Oceanphere is a villa resort situated in Pattaya, a well-developed beach town with cliché tourist destinations, hotels, and resorts chains. The site is located on the eastern seaboard of Thailand, facing the Gulf of Thailand where there are long stretches of beaches without much dramatic rocky or cliff terrain. The architectural language of the villa resort is derived from the aim to create man-made landscape with available materials and efficient construction methods.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Villa 1 Bedroom - 1st Floor Plan
Villa 1 Bedroom - 1st Floor Plan
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The site has a mild sloping contour with 500 meters offset from the beach line. Upon arrival, there is a monolithic cliff-like 3 story building with escalating landscaped steps, a club house with an arrival lobby, the back of house at ground floor, a restaurant at second floor, and the main pool at the third floor. These facilities were raised to bring the guests to the elevation where they can thoroughly enjoy the scenic sea view. The villas are arranged following the existing slope with minimum cut and fill operations to allow for the second floor of most villas to accommodate the ocean view.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The plan of the villa is separated into two distinct parts. The first part is the main living and sleeping area while the second part is dedicated to services and circulation. The living area was designed as an open space which can be enclosed with high glass sliding doors or slide and fold doors which can be completely concealed when open.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Villa 2 Bedrooms - 2nd Floor Plan
Villa 2 Bedrooms - 2nd Floor Plan
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

While the service area is treated as solid cliff-like walls, it is constructed with local concrete blocks with customized edge profile forming the tapered front façade of doubling also as an exposed rain waterway, connecting roof gutter to on ground landscape site drain. This block wall was developed into the larger and deeper walls incorporating all the services, lift cores and resting areas of the club house. The overall architectural design aims to prove that simple tectonic and natural mechanisms can be appreciated when highlighted properly.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pattaya, Bang Lamung, Chon Buri Province 20150, Thailand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "X2 Oceanphere Pattaya Villa Resort / Creative Crews" 09 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943237/x2-oceanphere-pattaya-villa-resort-creative-crews> ISSN 0719-8884
© Rungkit Charoenwat

X2 度假村 / Creative Crews

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.