We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House of Yoshikawaminami / wipe

House of Yoshikawaminami / wipe

© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano© Toshiyuki Yano+ 38

  • Architects: wipe
  • Area Area of this architecture project Area:  202
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Toshiyuki Yano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Toto, Chiyoda ute, HONEST AND PARTNERS, LIXIL , Lilycolor, Nissin-EX, SHIKOKU CHEMICALS, Sanwa Company, TSUKIBOSHI, Takara Standard
More SpecsLess Specs
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. This architecture is the husband's popular Chinese restaurant, his wife's hair salon and their home. In the case where each store in a different business format and a private residence coexist, the 1st floor is each store and the 2nd floor is their house. The gable roof type was divided into two to create a courtyard, and each store had a good sense of distance.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Section A
Section A
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The residential section on the second floor was created to create a sense of unity in the private area by seeing through the line of sight. This architecture is gently connected to the whole through the courtyard. The courtyard is not only as a buffer for the 1st floor store, but also have functions as a place for communication that is open to the customers of each store and the local people.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The 2nd floor is a U-shaped space with almost no partitions. However, it is planned that the lines of sight will not intersect directly by providing a height difference of 600 mm in the east and west. Even in the residential area, the family members feel each other's presence, but they are gently connected to each other while maintaining a good sense of distance.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The ceiling of the living room has a dynamic conoid curved surface by hanging the beam that reversing the roof slope from north to south. Below that, the family gathers and is crowded, creating a rich space with simple operations.The family gathers and buzzes under this ceiling. This architecture creates a rich space by simple operation. This is a "Nicoichi (two for one)" architecture that is like two buildings that are gently connected to each other.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House of Yoshikawaminami / wipe" 07 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943220/house-of-yoshikawaminami-wipe> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.