Bollbacken Cottage / Söderberg Söderberg

Bollbacken Cottage / Söderberg Söderberg

© Mikael Olsson© Mikael Olsson© Mikael Olsson© Mikael Olsson+ 25

Nyköping, Sweden
  • Area Area of this architecture project Area:  75
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Mikael Olsson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Falu Rödfärg, Monier, Horns tegel, Saint-Gobain, Stålprofil
  • Lead Architects:Per Söderberg
  • Engineering:Stefan Nilsson
  • City:Nyköping
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Text description provided by the architects. A typical Swedish soldier’s cottage from the mid-nineteenth century, unfortunately with rot in the entire frame, was replaced by a new house with the same placement, footprint, volume, and materials—a memory of the old.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The ground floor maintains the original’s ceiling height—now with floor-to-ceiling sliding glass pocket doors recessed into deep niches, each door with a set of untreated wooden steps leading to the garden. The flooring of fir planks with lye and soap finish the hearth for the open fireplace of handmade brick laid flush with the floor.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The freestanding stainless-steel kitchen’s separate parts can be linked across the doorway by drop-leafs. The hood over the fireplace hides a stair to the upper level—an airy space with built-in bed alcoves and sliding windows at floor level for views while seated or lying.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

The exterior: an ‘original’ palette of traditional and natural materials. Mortar-brushed masonry foundation framed by planter beds at the corners. Reversed board-and-batten siding painted with red distemper. White trim in the niches around doors and windows. The roof clad with clay pantiles, no rake trim at the gables. The chimney weather-protected by black standing-seam metal roofing.

© Mikael Olsson
© Mikael Olsson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bollbacken Cottage / Söderberg Söderberg" 09 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943055/bollbacken-cottage-soderberg-soderberg> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.