We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Rye Apartments / Tikari Works

The Rye Apartments / Tikari Works

© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse© Jack Hobhouse+ 29

More SpecsLess Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Text description provided by the architects. The Rye Apartments is a development of 10 sustainable apartments on a highly visible corner site opposite Peckham Rye Park in London. A mix of 1, 2, and 3-bedroom units are set in two blocks that form the termination of an urban block. Through careful analysis of privacy, daylight, and neighbouring building forms the studio developed an architectural language which would complement the surrounding context and history. Through a process of transformation, the buildings share a sibling relationship with their neighbourhood and with each other, without relying on pastiche or obvious reference. This relationship is grounded by a concrete plinth which extends the full length of the site and helps to resolve changes in site-level whilst enclosing bicycle + bin storage spaces and providing shelter from the busy main road.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Externally the buildings are clad in red masonry shingles. The materiality of the shingles helps to create a familiarity with the red/ brown brick context, but at the same time, the sculptural forms of the blocks and the intensive use of the shingles create an urban composition which is simultaneously familiar and new. This productive tension is further enhanced through the play of fenestration across the façade as window openings cut through building lines and bend across eave levels to give the project its unique identity, bring daylight deep into the plan and add character to the internal spaces.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Site plan
Site plan
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

From the outset, sustainable thinking was integrated into the design so that it could be reflected in the quality of the living environment. Emphasis was placed on designing an efficient building with a minimal amount of material, embodied energy, and cost. At the core of this effort for efficiency is the Cross Laminated Timber (CLT) frame that sequesters 227 tons of carbon and is exposed on all walls and ceilings.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

In addition to numerous passive strategies for energy reduction other energy-saving features are introduced, such as PV panels, whole-house heat recovery ventilation, and hi-performance solar control glazing, all set within a super air-tight envelope. Large daylit spaces are complemented with a limited palette of materials in order to minimize visual clutter and create an atmosphere that is calm, tactile, and comforting. Within the CLT frame, delicate spruce joinery elements infill into the structure to create spaces full of warmth and domesticity.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Red quarry and terrazzo tiles punctuate these timber spaces, lining the bathrooms and hallways and draw together the inside and outside into a single unifying arrangement. Dry construction techniques are deployed throughout the project allowing for ease of recycling or reuse of material at the end of the building’s life.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:London, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Rye Apartments / Tikari Works" 02 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942757/the-rye-apartments-tikari-works> ISSN 0719-8884
© Jack Hobhouse

伦敦黑麦公寓 / Tikari Works

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.