Xingfu Park Office Renovation / Atelier xy

Xingfu Park Office Renovation / Atelier xy

at work. Image © Fangfang Tianthe shadow effect of steel plate. Image © Fangfang Tianlooking from recreation area. Image © Fangfang Tianlooking from attic. Image © Shengliang Su+ 26

  • Architect In Charge:Yuyang Wang
  • Design Team:Yuyang Wang, Xiaofeng Qi, Xi Chen
  • Collaborators:Notion common, KNOT flooring
  • Client:Hidden Group
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Situated at the park neighborhood of changning in Shanghai, Xingfu park co-working could be found at the end of the branch of Huashan road, in the top floor of a three-storey brick Spire roof house. Xingfu park is the first experimental co-working project that founded by hidden group, in the purpose of gathering muti-disciplinary background designers together, and stimulating the potential for collaboration. Atelier xy was in charge of the architecture renovation and interior design.

at work. Image © Fangfang Tian
at work. Image © Fangfang Tian

The designers who settled in Xingfu Park came from various well-known companies and used to supervise important projects. Now they are here either starting their own businesses, keeping an independent way or working. The proposal for a sharing space initiated by Hidden Group was quickly responded. As the upsurge of the sharing economy gradually cooled down, in fact people have just begun to incorporate sharing and sharing into the daily life. Therefore, the right of use and ownership is never what Xingfu Park’s discussing about the sharing economy, let alone the random “CO”. The point is, as an individual, how to choose having from being, and how to handle and live in harmony with the crowd.

looking from office. Image © Shengliang Su
looking from office. Image © Shengliang Su

To fully consider the professional characteristics of these architects, interior designers, fashion designer, product designers, and asset management teams; To encourage communication and collocation among various professions. At the same time, to balance the openness of public spaces and privacy is the top concern of Atelier xy in this project.

demolished building interior. Image Courtesy of Atelier xy
demolished building interior. Image Courtesy of Atelier xy
office area. Image © Shengliang Su
office area. Image © Shengliang Su

Traditional office space normally uses partitions to enclose rooms of different function, besides rooms are corridors. Atelier xy goes the opposite way by taking corridor as the key object of the entire space, treating it as an independent volume embedded in this open space. The corridor itself also incorporates functions like entrance, traffic circulation, feature wall,hidden equipment, and etc. At the same time, due to the volume of the corridor, the entire space is naturally divided into open office area and other functional areas. Once we defined the corridor, the design of the space is completed too.

stainless steel corridor and office. Image © Shengliang Su
stainless steel corridor and office. Image © Shengliang Su
stainless steel corridor and exhibition hall. Image © Shengliang Su
stainless steel corridor and exhibition hall. Image © Shengliang Su

Based on this design concept, architect subdivided the corridor material into 4 different finish stainless steel plates, stainless steel perforated plates, and mirror materials to increase the diversity of space. The window at the end of corridor echoesthe mirror from the other end, with a thin light strip through the corridor; architect increases the infinite spaciousness of the corridor.

the shadow effect of steel plate. Image © Fangfang Tian
the shadow effect of steel plate. Image © Fangfang Tian
looking from recreation area. Image © Fangfang Tian
looking from recreation area. Image © Fangfang Tian
looking from recreation area. Image © Shengliang Su
looking from recreation area. Image © Shengliang Su

In order to preserve the original structure and height of the old factory building, and to enhance the daylight as much as possible, Atelier xy boldly removed all partitions and floor slab that was built in the past few decades, so that we end up with a historically space of quiet and rational though.

attic. Image © Shengliang Su
attic. Image © Shengliang Su

Several large windows in the south have been retained to ensure sufficient natural lighting for the working area. As a shared space, xingfu park is very restrained for having only 4 working table. The wall-mounted material display to the west has become the base of space theme, reminding everyone that this is a shared office with a design theme. There is enough spare space for designers who settle in according to their professional characteristics.

shelves alongside the window. Image © Shengliang Su
shelves alongside the window. Image © Shengliang Su
working space and window scenery. Image © Fangfang Tian
working space and window scenery. Image © Fangfang Tian

Material library and several desks in working area are made of multi-layer birch laminate. The wire space is smartly hidden inside the desk. A Carrara marble cover plate not only illustrates the function but also shows detail and texture.

office area. Image © Shengliang Su
office area. Image © Shengliang Su

Conference room located in the north of the space adopts self-leveling cement and light gray wall paint. The metal cross steel profile which is neatly arranged on the wall in an array on the background wall is toset material samples. The stainless steel ring chandelier hanging above the conference table highlights the room.

© Xihui Li
© Xihui Li

Showroom next to the entrance also uses cement self-leveling and wall paint as the main material. The ceiling and the window opening on the wall apply stainless steel material for the corridor. The original wooden roof on the second floor combining with warm lighting provides a warmer atmosphere to the showroom. The window opening on the second floor was the attic’s door opening before. Through the window, people can see another former door above in the main wall of the office area. Architect preserved the door frame as it was. People can see the small window on the west façade through the used door opening. The progressive spatial has a sense of time. People can recall the scenes of more than ten years ago, while simultaneously have a panoramic view of the modern working daily in xingfu park.

looking from attic. Image © Shengliang Su
looking from attic. Image © Shengliang Su

The layout constitutes a simple circulation, containing complete and rich functions. Different materials and nice details are match with interior space, as well as refined customized lighting. All design language and achievement of the above disappear under the original wooden roof. People who fantasize about a certain freedom and dream of a fuzzy future come and work here, have limited communication and exist rationally. The boundaries of the relationship also gone.

entrance. Image © Fangfang Tian
entrance. Image © Fangfang Tian
looking from entrance. Image © Fangfang Tian
looking from entrance. Image © Fangfang Tian

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Changning, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xingfu Park Office Renovation / Atelier xy" 02 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942692/xingfu-park-atelier-xy> ISSN 0719-8884
office area. Image © Shengliang Su

幸福公园,设计师们的联合办公 / 向域设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.