Apartment in Alvalade / Atelier 106

Apartment in Alvalade / Atelier 106

© Do Mal o Menos© Do Mal o Menos© Do Mal o Menos© Do Mal o Menos+ 42

  • Architects: Atelier 106
  • Area Area of this architecture project Area:  559 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Do Mal o Menos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Koklatt, JRBOTAS, Superbotânica
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

Text description provided by the architects. The apartment located in the characteristic Alvalade district of the '40s has an area of 48 m2, which became a challenge for a  project aimed at creating a two-bedroom apartment with an expansion of the existing room.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

The biggest challenge consisted exactly at this point, creating a living/dining room, maintaining two bedrooms, and a more functional kitchen. In this sense, the design and a versatile piece that became the "spine" of this space was the solution found to solve the problems of definition and transition of areas, as well as storage.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
Plan
Plan
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

The kitchen remained in the original area of the house, but with a completely contemporary design, enhancing the storage through niches and optimizing the space while producing a lightness that previously did not exist. The bench was enlarged, through the installation of a peninsula that also includes the refrigerator and storage also. The shelf placed under the window allows quick meals, without the use of the dining room.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos
Kitchen - Plan
Kitchen - Plan
© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

Separating the kitchen from the rest of the area is this piece in birch plywood that begins in the hall by making a cloakroom and that, combined with the differences of dimensions on the floor (due to technical issues), allows the transition of areas and organization of spaces. This "box" that runs through the whole house houses the laundry room, a bookcase for the living room, and the entrances of the rooms and sanitary installation. The material contrasts with the rest of the predominantly white apartment, which also hides the entrances in the most private areas of the house, since the pivoting doors, in the same material, function as practically hidden planes in the configuration of the piece. Thus, the occupation of the living room/ dining room becomes vastly wider, as the corridor is destroyed, both physically and visually.

© Do Mal o Menos
© Do Mal o Menos

In addition to the rooms and sanitary installation, where the spaces were used to maximize storage functionality, a closet was built in the same carpentry.

In regards to the materials, the original wood floor was maintained (with a new draw) and the walls painted white, evidence the central element in birch plywood, enlarging the natural light that enters through two chest windows and a balcony. In the kitchen and sanitary installation, we opted for materials with neutral tones, such as Ibiza marble stone and ceramics with gray patterns, in order to enhance the light, due to the small area of these spaces.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment in Alvalade / Atelier 106" [Apartamento em Alvalade / Atelier 106] 24 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942285/apartment-in-alvalade-atelier-106> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.