Restaurant Ya / C+ Architects

Restaurant Ya / C+ Architects

© Xiaodong Xu© Xiaodong Xu© Xiaodong XuCourtesy of C+ Architects+ 34

Beijing, China
  • Architects: C+ Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  250
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Xiaodong Xu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: C.I.TAKIRON Corporation
  • Architect In Charge:Yanchun Cheng
  • Design Team:Liyuan Xu, Yuting Tian, Qirui Zhou, Lee Kang Chan
  • Engineering:Jinbin Zhang
  • Collaborators:Onearth Architecture(Secondary Design and Construction of Rammed Earth Wall)
  • Client:Restaurant “Ya”
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu

Text description provided by the architects. Located in Dafangjia Hutong, Beijing, “Ya” is a Yunnan cuisine restaurant designed by C+ Architects for the “Under Clouds” catering brand. It hides among the residential houses, temples and office buildings, where the characteristics of old and new, traditional and modern coexist.

© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
Courtesy of C+ Architects
Courtesy of C+ Architects

During the whole process of project, the discussion between the architect and the owner always revolved around the theme of “Expression of Modernity of Yunnan Culture”. From the interpretation of the site to the redefinition of the dining environment, from the reinforcement of the structure to the reconstruction of the interior space, from the selection of materials to the presentation of food, after more than a year of polishing, “Ya”, carrying the rich emotions of many participants, was born on New Year’s Day in 2020.

perspective section
perspective section

In the restaurant, a hundred-year-old jujube tree was enclosed by the former reconstruction work. Considering the traditional houses in Beijing, trees as an important element not only connect people with the site, but also symbolize the continuation of life. Therefore, in order to restore the jujube tree to its natural growth state, and allow the entire house to breathe freely, the architect opened a courtyard, and re-constructed the sequence of spatial scenes with the tree as the center.

© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu

Borrowing the original meaning of the Chinese character “崖” (“Ya”, meaning cliff), the design emphasizes the visual interest of the space. The dining area on the east side sinks 70 centimeters, forming a vertical interaction with the west dining area and the courtyard. The outdoor staircase leading to the terrace is divided into two parts. The bottom is a light-colored cast-in-situ concrete stepped foundation, which maintains the intentional uniformity with the indoor height difference. The upper part is a section of steel staircase, together with a “broken bridge” on the roof are both unexpected places to appreciate the “Ya”.

© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
Courtesy of C+ Architects
Courtesy of C+ Architects

Above the sinking dining area is a “V” skylight with T-shaped steel frame, which avoids the growth direction of the main trunk, and also introduces the original scenery representing Yunnan's strong, real and powerful sense into the “Ya”. When the diners look up, they can feel the blue sky and white clouds within easy reach. When viewed from the roof, the glass reflects the shadows of sky and tree, like a floating pool. In the evening, the warm light that illuminates the city is revealed.

© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu

As a social space, “Ya” shows the close relationship between people, time and environment by using architectural language. A modern rammed earth wall implanted on the east side symbolizes the regeneration of the land in Yunnan. The ever-changing light and shadow flow on the wall, slowly settling over time. The rammed earth wall extends to outdoor, and together with the skylight, naturally introduces the scenery to the interior space. The opening at the indoor high-difference boundary line looks like a framing window, which fully displays the pictures of the courtyard and the wall, mobilizing the sight of guests in the western dining area.

© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu

In addition, the processing of construction materials is similar to the attitude of the chef handling the food. On the basis of retaining the original texture, the details are made more attractive through certain adjustments, and then present in a modern aesthetic way. The orange-red rammed earth wall on the east side and the deep red travertine stone wall on the west side are warm and rich in texture. These two walls embrace the restaurant that uses dark-colored materials such as shou sugi ban, hot-rolled steel plate and black washed stone. The colors are intertwined with each other, making the space atmosphere quiet and profound.

© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu
© Xiaodong Xu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No. 8 Dafangjia Hutong, East District, Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Restaurant Ya / C+ Architects" 17 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941615/restaurant-ya-c-plus-architects> ISSN 0719-8884
© Xiaodong Xu

北京“崖”餐厅 / C+ Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.