We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Maggie’s Leeds Centre / Heatherwick Studio

Maggie’s Leeds Centre / Heatherwick Studio

© Hufton+Crow© Hufton+Crow© Hufton+Crow© Hufton+Crow+ 19

  • Architects: Heatherwick Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  462
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Hufton+Crow
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Blumer Lehmann
More SpecsLess Specs
© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Text description provided by the architects. Maggie’s Centre is a charity that provides free practical and emotional support for people with cancer. The 462 sq metre centre, located within the campus of St. James’s University Hospital in Leeds, is the charity's 26th centre in the UK and the first completed healthcare project designed by the studio.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Maggie's Leeds is designed as a group of three large-scale planters, built on a sloped site, that each encloses a counselling room. These surround the 'heart' of the centre - the kitchen - as well as more social spaces for group activities including a library and exercise room.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow
Ground floor plan
Ground floor plan
© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Drawing upon the philosophy of Maggie's and the belief that great design can help people feel better, Maggie's Leeds uses several 'healthy' materials and energy-saving techniques. The building's structure is built from a prefabricated and sustainably-sourced spruce timber system. Porous materials such as lime plaster help to maintain the internal humidity of the naturally- ventilated building, which has been achieved through careful consideration of the building's form and orientation.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

The rooftop garden, designed by award-winning landscape designers Balston Agius, is inspired by Yorkshire woodlands and features native English species of plants, alongside areas of evergreen to provide warmth in the winter months. Inspired by Maggie Keswick Jencks’ love of gardening, visitors are encouraged to participate in the care of the 23,000 bulbs and 17,000 plants on site.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

The interior of the centre explores everything that is often missed in healing environments: natural and tactile materials, soft lighting, and a variety of spaces designed to encourage social opportunities as well as quiet contemplation. Window sills and shelves are intended for visitors to fill with their own objects to create a sense of home. The studio has also designed two tables, inspired by the building's timber fins and built from cork and engineered beech timber, which reside in the heart of the centre.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beckett St, Harehills, Leeds LS9 7TF, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Maggie’s Leeds Centre / Heatherwick Studio" 12 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941540/maggies-leeds-centre-heatherwick-studio> ISSN 0719-8884
© Hufton+Crow

利兹麦琪护理中心,三座“花盆”创造卓越疗愈环境 / Heatherwick Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.