Afra House / DAAL Studio

Afra House / DAAL Studio
© Deed Studio
© Deed Studio

© Deed Studio© Deed Studio© Deed Studio© Deed Studio+ 31

Royan, Iran
  • Architects: DAAL Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Deed Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Doorwinal, Namachin Brick
  • Lead Architects:Alireza Esfandiari, Hilda Tehrani
  • Advisor:Kambiz eskandartabar
  • Engineering:Hamidreza Nasersaiid
  • Executive Manager:Vahid tahmasebi
  • City:Royan
  • Country:Iran
More SpecsLess Specs
© Deed Studio
© Deed Studio

Text description provided by the architects. The site is in the Royan city in north of Iran, located in a quiet residential area, where there was a beautiful forest in the past. the design started with a conversation with the client who was a religious man and privacy was very important to him also he had a limited budget and wanted to build a very simple building. Carry out a modern, practical and timeless design, sophisticated and cozy, representing the natural light and ventilation that also saves the client tight budget were our main challenges of the project.

© Deed Studio
© Deed Studio
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Deed Studio
© Deed Studio

The land is approximately 17 x 17 square meters with a total area of 300 square meters. The project was suggested as a rectangle drawn in the east-west direction. The elongation of the project reduces the western level, which is constantly exposed to the monsoon rains in the region. By designing two yards on the north and south sides of the project and placing openings on these two fronts, it was possible to use natural light and ventilation from the north and south for our spaces.

© Deed Studio
© Deed Studio
Section 01
Section 01
© Deed Studio
© Deed Studio

Due to the importance of separating the public and private areas for the client, the required spaces are divided into three categories: (public spaces) including living room and terrace (semi public) including kitchen and dining room and (private spaces) including bedrooms and services. All public spaces of the project were located in a white cube and private spaces in a black cube.

© Deed Studio
© Deed Studio

The project form is the result of the combination of these two cubes, and in the intersection of these two forms are semi-public spaces of the project. Due to the importance of light in the project as well as the separation between the public and semi-public spaces, a void space is placed. it let us to have natural light in the centre of the project and provides a platform for creating a green interior. In this space a Maple tree which in the local accent is called Afra and is native to local forests have been planted.

© Deed Studio
© Deed Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Afra House / DAAL Studio" 01 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940552/afra-house-daal-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.