DSN Office / DSN Intervention

DSN Office / DSN Intervention
© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

© Sonny Sandjaya© Sonny Sandjaya© Sonny Sandjaya© Sonny Sandjaya+ 45

  • Architects: DSN Intervention
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Sonny Sandjaya
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Tuntex
  • Architect In Charge:Ivan Wirasa, Indra Sidharta, Alexandre Alvin Handjojo
  • Design Team:DSN Intervention Indonesia, Theo Sakti, Chryseis Lee, Janice Alodia, Dwika Haryudi
  • Engineering And Construction:PT. Danawa Interkreasi
  • Consultants:Hadi Yahya & Partners
  • Country:Indonesia
More SpecsLess Specs
© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

Text description provided by the architects. DSN Office is an architectural design and construction office. Located in Karawaci (about 20 km outside Jakarta), it is predominantly housing estates with fixed urban typology. The office is situated between two houses of tropical style with Dutch gable roof structure. Therefore, we deconstructed the roof and made it into the face of the building, to give a sense of belonging and volumetric uniqueness.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

We broke the space programming into three floors: first floor accommodates six cars and one meeting room, second floor serves as the actual open space office, while the third floor is the dining – pantry – function space – break room. All wooden materials used are furniture industry byproducts obtained from Central Java.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

As we wanted to humanize the entry space, we created a wooden entry portal where the space is squeezed into human scale. It serves as a foyer for guests, as well as a rain reservoir for plant irrigation in the office. The entrance then opens to a corridor that leads to the meeting room and the stairs towards the second floor.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

Here we wanted to create a spatial effect, where upon opening the door, people would immediately feel as if the space broadens infinitely. To achieve that, we used glass roof and installed polycarbonate panels between the carport and the corridor to limit visual periphery without compromising the openness of the space.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

The meeting room itself is simply a room with glass partitions that also act as whiteboards. To help with acoustic issues, we used carpet tiles from our collaborator Tuntex, which reduce echo by almost 40 percent. We also have two rooms inside the meeting room: water pump room and a small powder room, both camouflaged along the wall, tucked under the stairs.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya
Third Floor Plan
Third Floor Plan
© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

On to the second floor, we added another foyer that also serves as the stairs landing. We put murals of DSN founders and early projects graphics on the wall to give the office a fresh sense of history. Since it is the main floor where people do most of their activities, we opted for a higher ceiling and an open space office that is filled with natural light.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

Danpalon (tough polycarbonate), the material that we used for our façade, corresponds well with this purpose as it limits visibility to the outside, reducing visual distractions, while still allowing sunlight to come through. We integrated a simple linear-type table formation with cabinets surrounding the tables to ensure a more efficient interaction between working and storage space.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

The third floor was designed specifically so that the staff would have a room to relax. A place to do constructive activities outside working hours. It is divided into an indoor and outdoor area, equipped with sliding doors to allow them merging into a larger space suitable for functions. Pantry and multi-use table and chairs are located indoor, while the outdoor area also serves as the end of the office journey where people can enjoy an almost unlimited view of the landscape and to still be reminded of the essence of the office’s surroundings.

© Sonny Sandjaya
© Sonny Sandjaya

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Banten, Indonesia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "DSN Office / DSN Intervention" 28 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940497/dsn-office-dsn-intervention> ISSN 0719-8884
© Sonny Sandjaya

DSN 建筑事务所办公室 / DSN Intervention

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.