We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Maisonette in Notting Hill / Francesco Pierazzi Architects

Maisonette in Notting Hill / Francesco Pierazzi Architects

© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri© Lorenzo Zandri+ 21

More SpecsLess Specs
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Text description provided by the architects. The property, a maisonette arranged on the upper ground and first floor levels, is set within a 1980s terrace overlooking a similar development designed in 1976 by Sir Terry Farrell and Sir Nicholas Grimshaw. The client wanted to convert the steep roofspace into additional accommodations and to reconfigure the existing house to improve the neglected interiors. The design approach adopts a phenomenological strategy devised to stimulate the bodies of the users when negotiating different spaces, whether ascending or descending.

Section
Section
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
Ground floor plan
Ground floor plan

Everyday movements around the house generate an enhanced choreography that transforms static spaces into a dynamic experience. The reconfiguration of the middle floor aims to reduce circulation space in favour of larger bedrooms and service facilities. While the brick shell of the house is treated as a blank volume, the stairwell, designed as a subordinate space within a primary volume, is lined with birch plywood from the ground to the roof level.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Concurrently the materials of seamless grey floors and white vertical surfaces, are reduced to the minimum to enhance the natural property of the timber in its phenomenological role. In order to create interest within the three floors - despite the overall paired down palette - several contrasting materials have been employed and juxtaposed to create tensions between precious, semi-precious, and off the shelves materials.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

For this purpose grey vinyl tiles contrast with ordinary bricks - whitewashed - as well as birch plywood panels, cast iron radiators, and precious marbles. The challenge of the project was to devise an original interior on three levels with no alterations to the facades while, concurrently, maximising the internal floor area. With a strong conceptual approach, the space can be handed over to the owner for appropriation and personalisation.

© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri
© Lorenzo Zandri

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Maisonette in Notting Hill / Francesco Pierazzi Architects" 13 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939414/maisonette-in-notting-hill-francesco-pierazzi-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.