We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nursery Capire / RE+D

Nursery Capire / RE+D
© César Béjar
© César Béjar

© César Béjar© César Béjar© César Béjar© César Béjar+ 36

Zapopan, Mexico
  • Architects: RE+D
  • Area Area of this architecture project Area:  895
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  César Béjar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Danpal, Hafele, Lafarge Holcim, Herralum, Tecno Lite, Vray
  • Lead Architect: Miguel García Martín
More SpecsLess Specs
© César Béjar
© César Béjar

Text description provided by the architects. The starting point from which the design of the nursery was born, was the idea of making an analogy of the growth of a child. Like a child, who is growing through experiences, the nursery’s activities are developed through a ramp that communicates the different levels of the project: on the ground floor there are areas for infants, who are the youngest and, as the ramp grows in height, the educational grades also grow, passing through maternal and pre-kindergarten to finally reach the last level, where the roof garden and playground are located.

© César Béjar
© César Béjar
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© César Béjar
© César Béjar

The ramp is conceived as a form of playful intercommunication, where the activities take place around it. The space itself is delimited only by activities according to the child's development. In addition, thinking of the user in its different stages, the ramp also functions as a form of universal accessibility to all areas of the nursery.

© César Béjar
© César Béjar

This continuous loop is reinforced thanks to the patio that serves as the central axis, in addition to giving light and ventilation to all the areas of the project.

© César Béjar
© César Béjar

As for materiality, the facade maintains a certain dynamism, thanks to the colored panels placed at different heights and sizes. Likewise, we used a color palette that was attractive to children, and this same palette was implemented in the interior design and furniture.

© César Béjar
© César Béjar
© César Béjar
© César Béjar
© César Béjar
© César Béjar

The facade also responds to the function of the space, because, on the ground floor, the areas such as reception, kitchen and offices are totally translucent, taking advantage of the north orientation of the property; on the other hand, on the upper level, where the learning areas are located, despite using a material that allows the passage of light, visibility is minimized to give privacy to the users.

© César Béjar
© César Béjar

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ceja de La Barranca 7078, Jardines Universidad, 45110 Zapopan, Jal., Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nursery Capire / RE+D" [Guardería Capire / RE+D] 14 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939075/nursery-capire-re-plus-d> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.