All
Projects
Products
Events
Competitions

13KV Dordrecht Health Center / RoosRos Architecten

13KV Dordrecht Health Center / RoosRos Architecten

© Rene de Wit © Rene de Wit © Rene de Wit © Rene de Wit + 24

  • Architects: RoosRos Architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  1794
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Rene de Wit
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Blom en Blom, NeonTime, Trimble Navigation, Van der Vegt bv
  • Lead Architects: Sander Ros
  • Design Team: RoosRos Architecten
  • Clients: Stroom GP partnership
  • Interior: Build by de Wild
  • Consultants: IMd Raadgevende Ingenierus,
More Specs Less Specs
© Rene de Wit
© Rene de Wit

Reuse of materials results in a forward-looking building with a monumental look. The new KV13 health centre recently opened in Dordrecht. The multifunctional care centre of the Stroom GP partnership is housed in a striking former transformer building. This industrial monument has been transformed by RoosRos architects with respect to its rich history. During the renovation, as much as possible of the original character was preserved and indeed enhanced. Where possible, existing materials from the building were used. The name KV13 is a reference to the original name: ‘13kV electricity distribution station'.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

Transform and upgradeArchitect Sander Ros, who drew up the design together with Stefan de Vos, is proud of the result. He explains: "At RoosRos, we believe in innovative and sustainable redevelopment. In other words, rather than demolishing and starting over, we transform and upgrade existing buildings. Fortunately, we had clients who thought the same way and who dared to accept our bold proposals. So this fantastic end result actually represents a co-creation process with them."

© Rene de Wit
© Rene de Wit
Ground floor plan
Ground floor plan
© Rene de Wit
© Rene de Wit

The industrial character of KV13 has been preserved by reusing the original materials from the building. Floors were reused and steel fences around the transformers given a second life in the doctors' consulting rooms. A steel lifting beam with original crane adds a raw and edgy accent to the physio room. To complete the concept, the building has been furnished with vintage - i.e. recycled - furniture.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

Modern requirementsSander Ros: “Whereas buildings in the care sector are often sleek and clean, KV13 is a unique exception. But although we have been able to retain the building’s monumental appearance, it still meets the contemporary demands of legislators and users for a modern medical practice. For example, part of the facade has been replaced by glass, and light apertures have been inserted into closed spaces, making the building considerably more open and transparent. All the sightlines end in daylight, which means that the user’s gaze is always drawn outside. At crucial points, an extra floor has deliberately been omitted, so that the double-height spaces allow extra daylight in.”

© Rene de Wit
© Rene de Wit

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Dordrecht, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "13KV Dordrecht Health Center / RoosRos Architecten" 11 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939065/13kv-dordrecht-health-center-roosros-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.