We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Van De Velde Funeral Center / HULPIA architecten

Van De Velde Funeral Center / HULPIA architecten

© Alejandro Rodriguez© Alejandro Rodriguez© Alejandro Rodriguez© Alejandro Rodriguez+ 29

© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez

Text description provided by the architects. How should we begin with the design of a funeral center that contains a restaurant and a private apartment? First, the analysis of the different uses that are required. What can be linked and what prefers a private or isolated character.

© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez
Site plan
Site plan
© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez

The morgue requires a subdued, serene atmosphere. It implies saying goodbye to the deceased privately. In contrast, the zone is intended for a farewell meal rather than a meeting place for the family. Notwithstanding restrained, it brings people together. Often to catch up and give one last tribute to the deceased. In any case, we are given an opener here with regard to the personal greeting to the dead.

© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez

The best solution, in our opinion, for this conflict of privacy is to split the building into the mortuary and the restaurant. The division takes place by creating a continuous (possibly lockable) hall in which toilets, cloakroom, and decorative ornament sales are housed. The meeting of the mortuary, restoration, and living is a central point where we provide the reception desk.

© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez
First floor plan
First floor plan
© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez

Making two entrances gives us the advantage of keeping the building flexible and providing one entrance for mortuary / private entrance and the other (more towards the parking area) for the restaurant. The building volume is determined by mutually shifting boxes, creating spatial tensions, openness, and security, a game of light and shadows. The experience of the last greeting is enhanced by this, we gradually move from a higher, more open volume to the lower, more secure greeting room.

© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez

Our volume game creates a very subtle light just before the greeting of the deceased. The parlors also benefit from such game of light, for example, natural light is drawn into the reception area via an upper window and the large room receives filtered light from wood.

© Alejandro Rodriguez
© Alejandro Rodriguez

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zomergem, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Van De Velde Funeral Center / HULPIA architecten" 27 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938290/van-de-velde-funeral-center-hulpia-architecten> ISSN 0719-8884
© Alejandro Rodriguez

范德维尔德葬礼中心 / HULPIA architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.