Ha Long Villa / VTN Architects

Ha Long Villa / VTN Architects

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 25

Hạ Long, Vietnam
  • Architects: VTN Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  1190
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Hiroyuki Oki
  • Architect In Charge: Vo Trong Nghia
  • Design Team: Nguyen Van Thu
More Specs Less Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. Vietnam has an abundance of nature and townscapes that are registered as World Heritage Sites. Economic growth due to the increase in tourism has raised the standard of living but has also given way to reckless development by clearing away nature. To tackle this situation, we want to create a house that will connect people and nature. Ha Long, home to Ha Long Villa, is a beautiful coastal city in northern Vietnam, 160 km northeast of Hanoi. It is also home to the UNESCO World Heritage Site of Ha Long Bay. In particular, it is a city abundant with local industries such as fisheries and coal mining, and it is a region that is rapidly developing alongside its tourism industry.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
First floor plan
First floor plan
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The site is near the coast and overlooks Ha Long Bay with a landscape made of thousands of large and small rocks.In such a rich setting, we have designed a sustainable home that exists in harmony with the surrounding environment and seeks to become part its landscape. The main concept of the house is to create space where people can live in a forest.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

In creating a surrounding forest, the house is comprised of a pentagon within a pentagon that establishes spatial layers of interior and semi-exterior spaces filled with greenery.  This composition creates deep shadows as part of the double skin green façade against the hot tropical climate. This buffer space between the interior and exterior spaces protect the house against the hot climate and noise. Every semi-exterior space is connected by the main spiral staircase. There is a spatial sequence from the outside to the inside, from ground to roof, and through the semi-exterior space with a large window and plenty of greenery to feel the rich natural landscape and city view from different angles.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section 02
Section 02
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The semi-exterior space connects the interior and the terrace part of the garden, and is a place to promote various living activities. It is a multi-purpose space which serves as a connection between each space. It is a place for gardening, sightseeing, sitting, walking and it also connects to the living space. These distinctive space offers residents options in their daily lives, like whether to dine inside or outside on a particular day. The various movements in the resident’s lives are also conveyed to the neighborhood through exterior of window façade.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Exterior walls are made by rough exposed concrete which creates an impression of stone found in Ha Long Bay. The greenery in the semi-exterior spaces casts shadows on this strong facade, creating an ever-changing appearance over time. The contrast between the rough concrete and soft trees expresses a unique impression to the outside. Additionally, with dozens of plants planted on the roof, we create an area several times larger than the original green area.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Ha Long Villa is one of the prototypes of “House for Trees”, which is a series of residential projects. The aim of the series is to bring green spaces back into the city, and to design as much greenery as was present in the original landscape to provide a healthier life to people living in the city. Due to the simplicity in the concept, the idea of “House for Trees” can be multiplied almost anywhere in tropical climate regions. As part of the vast landscape, Ha Long Villa harmonizes with the natural environment. And Ha Long Villa aims to be a space where people return to living surrounded by nature. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Ha Long Villa / VTN Architects" 24 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938222/ha-long-villa-vtn-architects/> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

越南下龙市‘五角平面’之屋,长出树的房子 / 武重义建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.