All
Projects
Products
Events
Competitions

Romantic House / TAFF Arquitectos

Romantic House / TAFF Arquitectos

© César Béjar © César Béjar © César Béjar © César Béjar + 24

Cancún, Mexico
  • Architects: TAFF Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  425
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  César Béjar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Saint-Gobain, Comex, Cuprum, Grupo Tenerife, Helvex, Llano de la Torre, Perdura
  • Lead Architect: Daniel Berna Gálvez, Carlos Gaviola Moya, Blanca Huerta Gutiérrez
  • Design Team: Oscar Canul, Sergio Castañeda
More Specs Less Specs
© César Béjar
© César Béjar

Text description provided by the architects. Casa Romantica, named after the street it is located on, has an ideal connotation for those who inhabit it. It is designed for a family of four who appropriates the title with their personality.

© César Béjar
© César Béjar

The approach arises under the first conditioning factor, an irregular terrain characterized by a very narrow frontal access, from which the polygonal lines move away from each other. This results in an architectural solution that meets the objective of hiding the garage from the front view and allows to have a permeable facade that is sectioned into different levels.

© César Béjar
© César Béjar

The house parts from a central axis which distributes four quarters by means of the intersection of horizontal and vertical circulations in triple-height, distributing to all areas of the house.

The selection of interior materials becomes very simple by using polished concrete as the protagonist that takes over the house. It is spread over walls and ceilings and allows the tropical wood carpentry and the selection of furniture to stand out as elements of warmth evoking nature in a rustic and minimalist environment.

© César Béjar
© César Béjar
© César Béjar
© César Béjar

From the outside, a series of white volumes that distinguish the composition of the project can be seen, which rest gently on wooden and concrete foundations.

© César Béjar
© César Béjar

The building responds to the context and orientation by means of subtractions from which polished concrete partitions emerge playing on contrast and speaking of sequence and repetition, providing privacy to the interior.

© César Béjar
© César Béjar

The extension of the free terrain covered by gravel exhibits an arid vegetal palette that, together with concrete footprints, leads to certain intersections between the exterior and the interior, leading to a large pool configured as a trapezoid that emulates the Caribbean Sea for its hue and reflection.

© César Béjar
© César Béjar

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Romantic House / TAFF Arquitectos" [Casa romántica / TAFF Arquitectos] 24 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938131/romantic-house-taff-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.