The Oglesby Centre / stephenson STUDIO

The Oglesby Centre / stephenson STUDIO

© Daniel Hopkinson© Daniel Hopkinson© Daniel Hopkinson© Daniel Hopkinson+ 24

  • Clients:Hallé Concerts Society
  • Structural Engineering:Booth King Partnership
  • MEP:Max Fordham
  • Acoustician:Arup
  • Project Manager:Mace
  • Quantity Surveyor:Simon Fenton Partnership
  • Fire Engineer:Design Fire Consultants
  • City:Manchester
More SpecsLess Specs
© Daniel Hopkinson
© Daniel Hopkinson

Text description provided by the architects. stephenson STUDIO won an RIBA competition to design The Oglesby Centre at Hallé St. Peter’s. An extension to the Grade II listed St. Peter’s Church that was deconsecrated and refurbished in 2013 to provide rehearsal accommodation, set amidst the rich industrial heritage of the Ancoats district in Manchester. The extensions brief included rehearsal, performance, education and ancillary spaces for the Hallé Orchestra and Choir, complemented by a café space addressing the public realm.

© Daniel Hopkinson
© Daniel Hopkinson
Elevations
Elevations
© Daniel Hopkinson
© Daniel Hopkinson

The response is a stimulating building influenced by the proportions of the golden rectangle, conceived as a classically proportioned modernist metaphor of the existing listed building and informed by St. Peter’s existing ridge and eaves levels. The form of the extension is ‘cut and carved’ out of the solid, maximises daylight into the building and creates visual links with the public square. A robust handmade brick plinth at street level cradles the first floor rehearsal space, itself expressed as a weathering steel box with articulated fins making historical reference to the water tanks synonymous with the birthplace of the Industrial Revolution.

© Daniel Hopkinson
© Daniel Hopkinson
Ground floor plan
Ground floor plan
© Daniel Hopkinson
© Daniel Hopkinson

Arranged over three floors, inclusively designed mixed-use spaces benefit from level access to the existing building through a series of sensitive connections, one of which incorporates a specially commissioned poem by Poet Laureate Simon Armitage cut into blackened steel. The rehearsal and practice rooms are unique floating ‘box in box’ rooms, totally isolated from the primary structural steel frame to prevent sound transfer and ensure the highest level of acoustic performance. The main rehearsal space features monolithic plaster diffusion panels at high level, finer solid oak fins at low level and adjustable acoustic curtains. Traditionally procured and constructed over 78 weeks to a challenging £4,700,000 budget, The Oglesby Centre contributes to the neighbourhood’s rich artisanal character and confidently forms the final centrepiece of the neighbourhood’s regeneration.

© Daniel Hopkinson
© Daniel Hopkinson

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Manchester, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Oglesby Centre / stephenson STUDIO" 16 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937715/the-oglesby-centre-stephenson-studio> ISSN 0719-8884
© Daniel Hopkinson

曼切斯特圣彼得大教堂扩建,Oglesby艺术中心 / stephenson STUDIO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.