Zoom image | View original size
stephenson STUDIO won an RIBA competition to design The Oglesby Centre at Hallé St. Peter’s. An extension to the Grade II listed St. Peter’s Church that was deconsecrated and refurbished in 2013 to provide rehearsal accommodation, set amidst the rich industrial heritage of the Ancoats district in Manchester. The extensions brief included rehearsal, performance, education and ancillary spaces for the Hallé Orchestra and Choir, complemented by a café space addressing the public realm. The response is a stimulating building influenced by the proportions of the golden rectangle, conceived as a classically proportioned modernist metaphor of the existing listed building and informed by St. Peter’s existing ridge and eaves levels. The form of the extension is ‘cut and carved’ out of the solid, maximises daylight into the building and creates visual links with the public square. A robust handmade brick plinth at street level cradles the first floor rehearsal space, itself expressed as a weathering steel box with articulated fins making historical reference to the water tanks synonymous with the birthplace of the Industrial Revolution. View more View full description
Share Share