All
Projects
Products
Events
Competitions

Cliff House / PLANET Creations Sekiya Masato Architecture Design Office

Cliff House / PLANET Creations Sekiya Masato Architecture Design Office

© Akira KITA © Akira KITA © Akira KITA © Akira KITA + 25

Tenkawa, Japan
© Akira KITA
© Akira KITA

Text description provided by the architects. The site is located in Tenkawa village, located 600 meters above sea level, surrounded by the Omine mountain range, in the central part of Yoshino gun, Nara Prefecture. It is a holiday villa for a doctor and his wife, who love ‘ayu’ fishing. Before the eye is virgin forest, one of Tenkawa’s one hundred lovely sights, and I decided that the villa needs to be a space that included a view across the forest and the majestic waters of Ten River, a branch of the Kumano River source stream. However, even in the initial stage of planning, when the owner suggested that he would be satisfied with a simple fishing cabin, I perceived difficulties. A large percentage of the site was a steep slope inclining 17 meters toward the Ten River, and the flat area was only 6 meters square, so once parking for two cars was established, there was no room for a building.

© Akira KITA
© Akira KITA
Section
Section
© Akira KITA
© Akira KITA

In view of the possibility of the sharply inclined riverbank collapsing or the river rising, it would be dangerous to set a tall pillar on the shore and support the residence on that side, but if we built a two-floor structure beside the road, with parking on the first floor and a residence on the second, the lovely scenery would suffer.  My solution was to dig down nearly to the bedrock and sink the building into the ground, then extend it out into the air over the river.  The key to the structure is the creation of balance.

© Akira KITA
© Akira KITA
Floor plan
Floor plan
© Akira KITA
© Akira KITA

It has a structure like a balance, installed on flat bedrock, with a ruffle concrete pillar as a fulcrum, and a mass of concrete to be a counterweight. As a result, we created a 6 meter cantilever with a tubular reinforced concrete frame of 5.2 x 2.5 m, and we were able to secure sufficient internal space. The interior plan is partitioned longways into the kitchen/laundry/bathroom space and living space, and the end that extends outwards is wide open to the forest and river.  The area most needing light is the deck area, the next is the living / dining room and last is the bedroom, so they are arranged in this order. Each area is separated by sliding doors that can be folded back completely, and by opening the sliding doors, the view of the green landscape flows through to the bedroom.

© Akira KITA
© Akira KITA
© Akira KITA
© Akira KITA

This house is sunk unto the ground and only the lawn which forms the roof exterior can be seen from the road. The surrounding scenery is the same as it was before construction. The villa blends to a great degree into the surrounding environment and has become a house that gives a sense of floating in nature.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cliff House / PLANET Creations Sekiya Masato Architecture Design Office" 16 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937637/cliff-house-planet-creations-sekiya-masato-architecture-design-office/> ISSN 0719-8884
© Shinkenchiku-sha

日本深山的‘天平’之家 / PLANET Creations Sekiya Masato Architecture Design Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.