We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

IH Residence / andramatin

IH Residence / andramatin

© Mario Wibowo© Mario Wibowo© Mario Wibowo© Mario Wibowo+ 42

Bandung, Indonesia
  • Architect In Charge:Andra Matin
  • Design Team:Wiyoga Nurdiansyah, Dhanie Syawaliah
  • Structural Engineering:Djulianto Hadimuljo
  • Mechanical Engineering:Hanny Kon
  • Interior Designer:Andra Matin
  • Landscape:Ruang Hijau
  • General Contractor:Indra Santoso Kartika
  • Lighting Consultant:Hadi Komara
  • City:Bandung
  • Country:Indonesia
More SpecsLess Specs
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. The IH Residence is located in Bandung, a town with a cool and crisp climate. This project came from a family with a large size of land (approximately 5600 m2), that wants to be turned into a family residence. The house would have quite an abundant amount of functions, but would still retain the vastness of the landscape. It was built in a neighborhood with low density, thus making it very possible to create a detached-house for the family.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Ground floor plan
Ground floor plan
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The site elongates and slopes up from the south to the north. A third part of the land works as a service area in the front of the site, and a basement that has sunk 3 meters lower than the main part of the house. The design follows the nature of the elongated site by building a long large massing in the center of it, detaching it from any site walls to support the cross-ventilation along the building.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The large mass of the building is balanced with an optimal size of terraces, balconies, and wide pools that was built all across the perimeter. In an attempt to make the mass lighter, the facade is dominated by clear glass that also helps in welcoming the beautiful landscape around the site to the interior.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Section
Section
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

As a city, Bandung is prone to have a high rain precipitation every year, so in order to take on the rain and avoid direct sunlight, the house has a wide set of eaves that can go as far as 6 meters. Due to the site the circulation was designed progressively by using long ramps, while long corridors are aided with reflecting pools and direct view of the landscape. Green areas within the site could amount to almost as big as the house.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Through the sloping nature of the site, the building uses the landscape to its own benefit by playfully emphasizing the different height in spaces and varying circulations. The northern part of the site is higher than the rest of the site, defining the main building by enclosing it, and still creating a certain intimacy within the site.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "IH Residence / andramatin" 10 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937317/ih-residence-andramatin> ISSN 0719-8884
© Mario Wibowo

IH私宅,悬挑屋顶适应热带气候 / andramatin

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.