We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

12 House / ORTRAUM

12 House / ORTRAUM

© Marc Goodwin© Marc Goodwin© Marc Goodwin© Marc Goodwin+ 23

  • Architects: ORTRAUM
  • Area Area of this architecture project Area:  72
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Marc Goodwin
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: KLH, Robert McNeel & Associates
  • Lead Architects: Martin Lukasczyk
  • Engineering:ORTRAUM architects
  • Collaborators:KLH Massivholz GmbH, Emmahus Oy Ab
  • City:Helsinki
  • Country:Finland
More SpecsLess Specs
© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Text description provided by the architects. The project ‘12’ by ORTRAUM architects is located on the edge of Jollas, a suburban peninsula in Helsinki, Finland. The 72m2 two story artist studio was planned as an addition to an existing 150m2 home built in the 1960s. The downstairs features a ceramics studio, the upstairs a music composing studio.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin
Plans
Plans
© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The main entrance is located on the courtyard garden side, facing the existing home, sheltered by the cantilevered second floor volume. The ceramics studio is placed on the ground floor, with its large glass doors opening towards the same direction. A modest sized bathroom is accessed from the workshop, located below the stair to the second floor. 

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The upstairs room has an irregular shape, maximizing the air volume, and avoiding parallel walls to generate the desired acoustical properties for the composer’s music studio. From here two large windows open towards the forest in the east and towards the garden under a small balcony in the west.  The play with stacked volumes reflects the two building functions, and creates a dynamic sculptural architecture, revealing a different character from each direction. 

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The building was installed within one day on top of the existing concrete foundation of an old garage.  The entire structure is built from 280mm thick massive CLT, exposed fully on the interior and exterior, with all technical installations fuly integrated, even the sound diffusers for the music studio. The element joint details were developed so that the structures are fully climate protected, and to enable a smooth assembly.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Helsinki, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "12 House / ORTRAUM" 19 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937149/12-house-ortraum> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.