All
Projects
Products
Events
Competitions

Taizhou Contemporary Art Museum / Atelier Deshaus

Taizhou Contemporary Art Museum / Atelier Deshaus

© Tian Fangfang © Tian Fangfang © Tian Fangfang © Tian Fangfang + 29

  • Architect In Charge: Liu Yichun
  • Design Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Shen Wen
  • Project And Engineering: Zhang Zhun, Shao Zhe
  • Clients: Taizhou Trading Cultural Creative Industry Development Co., Ltd.
More Specs Less Specs
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

Text description provided by the architects. Taizhou Contemporary Art Museum is situated inside the Shamen Grain Depot Cultural and Creative Park with unique historical context. Taking advantage of a large area of existing factories and warehouses in the former Soviet Union style within the park, the new project aims at reintegrating and renovating the depot park with appropriate restoration and reservation. 

© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

This art museum project, functioned as the core building of the park, intends to initiate a dialogue with its neighbors, namely other industrial buildings in a greater range within the park, in a certain strategy.Comprising eight exhibition rooms, this project occupies a total construction area of 2,450 sqm.

© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

The floors are half-floor shifted to the adjacent ones to alleviate the sense of steepness when one climbs up while extending the length of the circulation, thus a rich spatial sequence has been established.The exhibition rooms of different levels share a spatial transparency, infiltrating into each other, offering the visitors a step-by-step sense of upward movement during the promenade inside.

© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

The museum tends to form an innovative artistic spatial atmosphere through the comparison between the roughness of the cast-in-situ concrete and the exquisite space formed by the paralleled barrel vault structure. The barrel vault structure implies an integration of inside and outside, while perfectly integrating into itself the lighting system.As for circulation, the lobby (exhibition hall) connecting the square, to which the barrel vault structure directs, marks the prelude of the spatial sequence.

© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

With a helix movement the visitors ascend, layer by layer, in the enclosed structure, and ultimately reach the exhibition room on the top floor, where the prospect of Feng Mountain suddenly burst into through the opening and the orientation of the structure is also in line with the view.

© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

Thus not only a spatial trilogy has been accomplished, but the structure orientation has firmly linked and directed to the landscape.The south façade of the museum was also disposed as a series of slightly concaved curve, as if it were the external extension of the inner vault structure, constituting the frontality of the museum towards the square.

Diagram
Diagram
Sketch
Sketch

Combining the museum lobby with cultural and creative space such as café and art store, a unique place of entrance comes into being with the reservation of historical heritage to its full extent, involving an obsolete boiler, a grand tree, a bathroom and previous boiler plants. The terrace of the lobby is thus given the form of a bleacher, becoming a possible stage for potential public events in the future.

© Tian Fangfang
© Tian Fangfang

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Taizhou, Zhejiang, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Taizhou Contemporary Art Museum / Atelier Deshaus" 07 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936959/taizhou-contemporary-art-museum-atelier-deshaus/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.