CAIUS Office / Studio Glume

CAIUS Office / Studio Glume

© Zhifeng He© Zhifeng He© Zhifeng He© Zhifeng He+ 16

  • Architects: Studio Glume
  • Area Area of this architecture project Area:  82
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Zhifeng He
  • Architect In Charge:Ying Wang
  • Design Team:Ying Wang, Zhifeng He, Chenghui Lin, Yuxin Ni
  • Client:CAIUS
More SpecsLess Specs
© Zhifeng He
© Zhifeng He

Text description provided by the architects. CAIUS is a fashion business consulting firm founded by former media fashion professionals. The office is situated in Huangpu District, Shanghai in a lane house with unique Long Tang atmosphere. In contrast to the traditional building façade, the designers have created a contemporary interior space, applying modern gestures that are minimalist and transitional, along with the finishing touch of raw elegance.

© Zhifeng He
© Zhifeng He

The first step to the transformation was structural redesign. After tearing down all the partitions, the designer reinforced the structural foundation with two I-beams, extending to the corner of the second-floor terrace, in order to maximise the capacity of the space. Due to the recycled nature of the I-beams, it comes pre-weathered to exude a unique patina.

exploded axonometric
exploded axonometric

The space is divided into a northern and a southern section with the workspace located in the south. Sunlight filters through the glass roof top filling the entire room. Tearing down the original staircase to the rooftop, the designers substituted the old structure with a sculpted concrete spiral staircase that has become the focal point of the whole space. The blocky staircase with staggered vertical railings ensures light transparency, while maintaining the rhythm and fluidity of the space.

© Zhifeng He
© Zhifeng He
© Zhifeng He
© Zhifeng He

The relaxation/meeting area is placed In the northern section. Within just 3sqm dedicated to the restroom the designers installed two full height windows to compensate for the absence of natural light. The window on the south side is slender as if a sharp incision has been opened on the wall, allowing daylight to generously travel through the glass rooftop. The marble wall situated right next to the slender window divides the space, once again, to ensure absolute privacy.

© Zhifeng He
© Zhifeng He

Inside the restroom, the designer used a beige marble material to create the partition, sink, and shelving. Marble forms natural fractures when they were quarried from the ground, thus each piece has its own characteristics. Such originality is preserved by the designers in the design strategy to infiltrates the space, from partition walls to door sign. The natural display of these marble slabs is heavy and rough, but the simplicity, delicacy, and strength hidden within have infused the space with vitality and elevated energy from mother nature.

© Zhifeng He
© Zhifeng He

A completely new atmosphere has been created by blending the old and new natural materials within a simple spatial condition. The designers played with orientations and openings to create kinetic architecture with daylight. Spatial configurations are carefully re-considered to achieve a more flexible space. An unexpected encounter with the peaceful historical house is awaited within the bustle and hustle street.

© Zhifeng He
© Zhifeng He

© Zhifeng He
© Zhifeng He

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CAIUS Office / Studio Glume" 07 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936926/caius-office-studio-glume> ISSN 0719-8884
© Zhifeng He

CAIUS(开聿)办公室设计 / Studio Glume

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.