All
Projects
Products
Events
Competitions

White Rabbit House / Gundry & Ducker

White Rabbit House / Gundry & Ducker

© Andrew Meredith © Andrew Meredith © Andrew Meredith © Andrew Meredith + 24

  • Design Team: Sophie Campbell, Christian Ducker
  • Engineering: Feres Ltd
More Specs Less Specs
© Andrew Meredith
© Andrew Meredith

Text description provided by the architects. The house is part of a terrace of 1970s neo-Georgian houses, built on the site of demolished large Victorian Villas. This terrace is one of many similar examples built in a ten year period from the mid-1960s around Canonbury. Whilst the front facade was designed in the Neo-Georgian style, the interior layout and design were generic 1970’s housebuilders. Stripping out the entire interior back to just the external walls and the roof, we inserted a new interior as a modern interpretation of a Georgian house interior. The design is centered around a cantilevered pill-shaped staircase that sits in a triple-height space with the upper rooms accessed directly off the stair. 

© Andrew Meredith
© Andrew Meredith

The hallway has a chequerboard floor in marble and terrazzo with the terrazzo continuing up the staircase. A rear extension provides a kitchen and dining space. A full-width roof light illuminates the middle of the plan. Local planning restrictions inexplicably prevented dormer windows to the rear (or any form of roof extension). Our solution was to move the floor levels around to achieve three stories, within the available space.

© Andrew Meredith
© Andrew Meredith

The design was intended to provide a contrasting route through the house. The initial volume of the entrance hall is contrasted by the scale of the arched tunnel beyond. There is a visual link through the house from the front door through to the arched garden window and space beyond. The rear facade is composed of white brick and terrazzo and alludes to Georgian marble fireplace surrounds. 

© Andrew Meredith
© Andrew Meredith
Section
Section
© Andrew Meredith
© Andrew Meredith

The project was an opportunity to explore the skills of craftsman some of whom we have been working with for some years. The cantilevered staircase was built entirely on-site and although contemporary is built in the same way a Victorian or Georgian staircase would be built. We also worked with a terrazzo specialist on a bespoke mix terrazzo used both in-situ and precast formats. This formed the stair treads, the flooring, worktops and the cladding of the rear façade. 

© Andrew Meredith
© Andrew Meredith

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "White Rabbit House / Gundry & Ducker" 01 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936703/white-rabbit-house-gundry-and-ducker/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.