Riverside House / Three Sixty Architecture

Riverside House / Three Sixty Architecture

© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt+ 21

Christchurch, New Zealand
  • Lead Architect:Rob Bosma
  • Engineering:GHD Ltd
  • Landscape :Outerspace Landscapes
  • Collaborators:Lume Design
  • City:Christchurch
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. Riverside House is an elegant and sculptural family haven located on a highly constrained site bounded by two major arterial routes in a desirable corner of Hagley Park. The challenge was to make the most of the site and to fit a large family home into a tight building envelope constrained by river setbacks and a footprint afforded by an original house that occupied the land. Embracing the riverside setting while retaining privacy was a primary concern of the client and project brief.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Our response was to design a simple, uncluttered composition of stacked forms interlinked and cut open to expose the interior spaces to the adjacent river and park views beyond. The ground floor contains kitchen, dining, living areas, garaging and a guest suite.  The upper floor contains bedrooms and media room.  

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Plans
Plans
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Large sliding glass doors open fully to dissolve the boundary between interior and exterior spaces, further reinforced with seamless floor tiling and wall finishes employed continuously between interior and exterior spaces. Terraces flow off the main living areas and lead to a separate garden pavilion containing a swimming pool, spa and change room.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The living areas within the house are restrained and minimal.  The entire ground floor is open and inter-connected yet does not feel stark or sterile.  The kitchen is carefully detailed with a functional cooking area concealed in a separate annex, allowing the occupants to enjoy the primary space without clutter.

Elevations
Elevations

The materiality is sophisticated and elegant – burnished concrete render, stone flooring and dark timbers delivering a rich and tactile experience. Subtle separation of forms allows the upper level to float freely over the lower.  An elegant detail that gives a lightness to the powerful western elevation.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The design responds to privacy by incorporating a textured mix of screening devices – from dark vertical louvers along the southern and northern facades to softer interior draping intended to shroud and conceal the interior environment without losing the occupant’s relationship to the river and park beyond. Filtered light and shadow created by the first-floor louvers result in a collection of calm and ordered spaces that respond to the tempo of the day and season.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
© Simon Devitt
© Simon Devitt

This is a building that celebrates its location and compliments the existing site context and surrounding landscape, yet still provides a comfortable retreat away from a very busy urban environment. Collaborators on this project were Lume Design for interiors, and Outerspace Landscapes.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The key design elements that form the sustainability approach to this project are a well-insulated envelope, located and formed to follow best practice passive solar design principles. Riverside house’s orientation was largely dictated by the site geometry however the location of openings along with carefully considered overhangs combine to create a dwelling that reduces overheating in summer while taking full advantage of the lower sun angles in winter. 

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The entire ground floor is tiled concrete which is activated when the winter sun penetrates the depths of the house, allowing for passive solar gain. The slab is also heated with water pipes that are utilised via an air-to-water heat pump. Vertical louvres enveloping the upper level are positioned to filter sunlight and reduce the overheating of bedroom spaces.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Riverside house meets all the needs of this vibrant family, and while the house ticks the boxes for the fundamentals of sustainable living, it also has a warmth of materiality, connection to context, and a relationship to the landscape that evokes a positive response from its occupants that will be enjoyed for many years to come.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Riverside House / Three Sixty Architecture" 12 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935361/riverside-house-three-sixty-architecture> ISSN 0719-8884
© Simon Devitt

基督城河滨之家 / Three Sixty Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.