White Housing / VIVA Architecture

White Housing / VIVA Architecture
© Koen Broos
© Koen Broos

© Koen Broos© Koen Broos© Koen Broos© Koen Broos+ 20

Amberes, Belgium
  • Architects: VIVA Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  3200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Koen Broos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Aliplast, Saint-Gobain, Azuleo, Stone, Van Beveren
  • Design Team:Sylvie Bruyninckx, Johan Berteloot, Frederik Deprouw, Karen Loyens
  • Clients:Brody
  • Engineering:Ingenieursbureau Concreet
  • Consultants:Studiebureau Van Craen & Partners
  • City:Amberes
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Koen Broos
© Koen Broos

Text description provided by the architects. On the 'Leien', the main 'boulevard' of the Antwerp city center, an empty post-modern office building is reconverted to apartments with distinct terraces.  The ground floor office space is extended by new wooden construction and opens onto a quiet courtyard. The white color of the historic boulevard buildings is re-imagined in the straightforward and rhythmic play of the facade. 

© Koen Broos
© Koen Broos

This post-modern office building from the seventies is located on the boulevard of Antwerp. The concrete rib structure and a steel double skin facade allowed us to transform this into a residential building. Three apartments are created on each floor and 2 penthouses on the top floor. The existing facade wasn’t compatible with this new residential function, nor did it fit within the image of the “Leien” in Antwerp. 

© Koen Broos
© Koen Broos
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Koen Broos
© Koen Broos

The prominent nature of the building is emphasized in the facade materials. The white concrete cladding arms the building for the future and gives it a light character. This white color is repeated throughout the facade so that the building acquires a more reserved and neutral character within the neighborhood. This contrasts sharply with the original post-modernist facade.  The white facade is a contemporary interpretation of the 19th century white classicistic buildings erected in the city center. The city of Antwerp was then called the "white city". This feeling is enhanced by a fully glazed front facade and the white terraces over the entire width.  

© Koen Broos
© Koen Broos

On the ground floor is room for commercial space, which runs through the entire building and is expanded within the courtyard. This extension is constructed from a light wooden structure to minimize the load on the underground parking. 

© Koen Broos
© Koen Broos

The white color of the facade is also continued in this extension. The courtyard is completely enclosed and this white color gives a spacious feeling. Because we want to emphasize the quality of this outdoor space, it was also designed as a courtyard garden.  By creating this courtyard garden we give the residents at the back a nice view. These residents will be given a deep terrace at the back so they can enjoy the skyline, with the Central station and the renewed Antwerp Tower as an eye-catcher.  

© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos

Because of the mix of living and working this project fits perfectly within the new developments at the Opera Square, keeping sustainability and durability in mind.

© Koen Broos
© Koen Broos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Amberes, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "White Housing / VIVA Architecture" 14 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935267/white-housing-viva-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.