We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Canaux’s Circular Shade House / WAO

Canaux’s Circular Shade House / WAO

© Aurelien Chen© Aurelien Chen© Aurelien Chen© Aurelien Chen+ 17

Paris, France
  • Architects: WAO
  • Area Area of this architecture project Area:  175
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Aurelien Chen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Actlab/Bellastock, La Réserve des Arts, Le Bon Coin, Mada, McNeel, Re-store (especially Remake), Réavie, Valdelia
  • Design Team:Minh Man Nguyen, Clément Duroselle, Zoé Moynot, Louis Vignier
  • Clients:Les Canaux
  • Engineering:RBS, Eric Pillier
  • Structural Design:Super Cube: Arnaud Delente, Remi Lapostole, Jim Rhoné, R-Use: Aymeric Meunier, WAO
  • Mandatory Company:Super Cube
  • Frame And Roof:Remake: Thibaut Chedeville, Carla Austry, Force Pure: Arthur Nourissier, Quentin Dhorme, Pierre Bouvier, Henri François
  • Waves Shades:Pourquoi pas: Juliette Lemaire-Asselin, Renald Prevost, R-Use: Mathieu Paradas, Aymeric Meunier, Felix Baratin
  • Vegetable Boxes:Vergers Urbains: Sebastien Goelzer, Jérôme, Renaut, EMA architecture: Marc de Fouquet, Les p’tits clous: Remi Levêque, Sarah, Melissa and Asmae
  • Logistics:Karim Jeridi, Romain Brejon, Pierre de Filipi
  • Furniture And Experiments:SAS Minimum: Marius Hamelot, Jim Pasquet, Thomas
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Aurelien Chen
© Aurelien Chen

Text description provided by the architects. A circular shade house made from 90% reclaimed wood. A structural and architectural demonstration of three success stories: a collective, a circular economy approach, and a practical application of the international Fab City movement. This project would not have been possible without the support of Icade Promotion, REI Habitat, Quartus and SUEZ. The project expresses the undulations of the canal on a façade. The roof, like the hull of a boat, follows this motion and rises in the center to designate the entrance to the house. Following a call for projects by Les Canaux, an association for solidary and innovative economies, the collective Re-Store by WoMa (www.restore.woma.fr) was selected to implement this shade house made of reused materials. The delivery date was fixed two months after the announcement. The project was constructed for the duration of the summer. The entire structure was completed just in time, 5 minutes before its inauguration, and remained intact until its dismantlement.

Plan
Plan
Plan
Plan

The project commissioned by Les Canaux needed to shade the organization’s activities from the sun during the summer, with the ambition of using almost exclusively reused or reclaimed materials and designing, sourcing and building the structure in just two months. Re-Store tackled this challenge by channeling various areas of expertise among its members: design by WAO Architecture (coordination), R-Use, Studio Pourquoi Pas, EMA architecture… fabrication by Super Cube (agent), ReMake, Force Pure… Thus, this project was designed, sourced and realized by a collective made up of multiple players. The collective was able to realize this shadehouse thanks to a space at L’Orfevrerie in Saint Denis, which it used to store materials, experiment and produce in collaboration. This third-space resulted from a partnership among three parties: Quartus real estate developer, which hosted the collective; REI Habitat/REMAKE, which installed its carpentry workshop with machines and artisanal know-how; and WoMa, which managed the space while contributing its community and digital skills. The project represents a prowess in reclaiming materials, where approximately 8.4 tons of wood (90% of wood used) were reclaimed and reused.

© Aurelien Chen
© Aurelien Chen
Elevation
Elevation
© Aurelien Chen
© Aurelien Chen

The challenge presented by Les Canaux went beyond the architectural project of building the terrace. It was a challenge for all the players involved in the construction — architects, engineers, contractors and developers — to reduce the use of new materials, given our limited resources, and to increase the reuse of what is considered to be waste. The construction sector need to involve in this type of approach, as every structure impacts the environment. Instead of following the linear consumerist path where products are transported then discarded, we adopted a circular approach, producing goods from waste materials, and where data circulates freely among cities, in order to diffuse these strategies. This project is also part of the global Fab City movement that advocates moving from Product In Trash Out to Data In Data Out. (www.fab.city)

© Aurelien Chen
© Aurelien Chen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:6 Quai de la Seine 19e, 75019 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Canaux’s Circular Shade House / WAO" 06 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935063/canauxs-circular-shade-house-wao> ISSN 0719-8884
© Aurelien Chen

卡诺循环遮阳屋,可再生木材应用 / WAO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.