Green Hill / TJAD Original Design Studio

Green Hill / TJAD Original Design Studio

northeastern aerial view. Image © ZY Architectural Photographyterrace tour paths. Image © ZY Architectural Photographystairs. Image © ZY Architectural Photography2F pathway. Image © ZY Architectural Photography+ 41

  • Architect In Charge:Ming Zhang, Zi Zhang, Shu Qin
  • Design Team:Nina Tao, Bo Chen, Rui Luo, Xuefeng Li, Jialong Sun, Jingjing Li, Qingyuan Yang, Dian Yu (Intern), Yichen Zhang (Intern), Chengzhe Zhu (Intern)
  • Other Participant:Shanghai Yangpu Riverside Investment Co.Ltd.
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
terrace tour paths. Image © ZY Architectural Photography
terrace tour paths. Image © ZY Architectural Photography

Text description provided by the architects. In March 2016, the Yangpu Riverside Public Space Penetration Project was in full swing. In order to forge the riverside landscape belt and open the waterfront shoreline to its urban hinterland, the tobacco warehouse near Ferry Ningguo Road is planned to be demolished. This is a six-story reinforced concrete frame slab building that was built within about 30 years and lacks both technological value and obvious architectural features. The demolition of this building seems to be without doubt due to a major road crossing underneath in planning. Besides, its huge north-south volume running across the city and the river bank severely blocks the sight of the riverside landscape.

northeastern aerial view. Image © ZY Architectural Photography
northeastern aerial view. Image © ZY Architectural Photography
connection with city. Image © ZY Architectural Photography
connection with city. Image © ZY Architectural Photography

However, the opportunity is also contained in obstacles: the huge north-south volume that causes obstruction at first glance can be transformed into a bridge connecting the city and the river bank through the mass reduction; the seemingly irreconcilable contradiction between urban roads and buildings can be solved by grabing the characteristics of the concrete structure.

top view. Image © ZY Architectural Photography
top view. Image © ZY Architectural Photography
front view. Image © ZY Architectural Photography
front view. Image © ZY Architectural Photography

In the context of revitalizing industrial buildings and limiting development, after repeated consultations with urban planning departments and municipal construction departments, it was decided to retain the building for renovation and make it as a riverside complex including a collection of municipal infrastructure, public green space and public supporting services.

terrace platforms. Image © ZY Architectural Photography
terrace platforms. Image © ZY Architectural Photography
cantilever bridge. Image © ZY Architectural Photography
cantilever bridge. Image © ZY Architectural Photography

In order not to affect the route of the planned riverside road, the walls of the first two floors in the middle three spans of the tobacco warehouse are tore down to meet the height and width requirements for municipal roads. This opportunity is also used to establish public transportation on the ground floor of the building, weaving it into the regional transportation network.

atrium spiral stairs. Image © ZY Architectural Photography
atrium spiral stairs. Image © ZY Architectural Photography
stairs. Image © ZY Architectural Photography
stairs. Image © ZY Architectural Photography

In order to reduce the sense of the six-story slab building on the city and the riverside space, the buildings facing the river bank and the city side are cut at an angle, and the pressure is reduced in two directions from the top of the building. Sense, while forming a layer by layer approach to the river and the hinterland of the city.

1F office space. Image © ZY Architectural Photography
1F office space. Image © ZY Architectural Photography
1F roof. Image © ZY Architectural Photography
1F roof. Image © ZY Architectural Photography

In the current situation, the green space on the north side of the tobacco warehouse is planned to extend the retreat from the city side to form a gentle slope, access the city, cover the slope with soil for planting, build a park, arrange parking and other basic service facilities below the slope, and let people know Kakuma strolled from the city to the river bank.

2F atrium. Image © ZY Architectural Photography
2F atrium. Image © ZY Architectural Photography

The upper half of the entire building is also covered with greenery, and is connected by a cantilevered staircase and slopes, as well as the river bank, making the entire building like a huge green bridge. The interior is subdivided to form "small houses in green hills", which are used for public ancillary service rooms. At this point, the city scale, building scale and furniture scale are unified in one building, forming a rich physical experience.

2F pathway. Image © ZY Architectural Photography
2F pathway. Image © ZY Architectural Photography

In order to introduce sky light into the interior, the gloom of the large-scale slab building was changed, and an atrium was placed in the center of the building and above the city road. The double spiral staircase also played a role in communicating the various floors. The entire building is connected to the city and the river bank at different heights and directions through a variety of transportation spaces such as urban roads, ramps, stairs, and double spiral atriums.

motor way. Image © ZY Architectural Photography
motor way. Image © ZY Architectural Photography

The transformed tobacco warehouse has become a "green hill". By vertically dividing roads and public service facilities, and arranging three-dimensional greening, it has opened up the barrier between the city and the riverside, realizing the sustainable use of existing buildings. It serves as one of the best responses to decrement development.

north ramp. Image © ZY Architectural Photography
north ramp. Image © ZY Architectural Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Green Hill / TJAD Original Design Studio" 02 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934511/not-ready-green-hill-tjad-original-design-studio> ISSN 0719-8884
industrial structure system. Image © ZY Architectural Photography

绿之丘 / 原作设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.