La Duette House / Natalie Dionne Architecture

La Duette House / Natalie Dionne Architecture
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

© Raphaël Thibodeau© Raphaël Thibodeau© Raphaël Thibodeau© Raphaël Thibodeau+ 22

Montréal, Canada
  • Design Team:Corinne Deleers,Martin Laneuville, Rosemarie Faille-Faubert
  • Constructor:OVI construction
  • Clients:Patrice Éthier, Sophia Lormeus and Annie Éthier
  • Engineer :Latéral
  • City:Montréal
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

Text description provided by the architects. A new home for two families brings new life to a quiet Montréal neighborhood dating back to the 50’s and 60’s. In its own, unassuming way, this recent building is part of a movement that is gradually transforming Montréal’s traditional streets, as a growing number of young families are moving in. They are looking for friendly surroundings, but also for a contemporary way of life.

© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

Named La DUETTE in reference to the duet, intended for two performers, this new house was designed for a brother and a sister wanting to live under the same roof with their respective families. One of them occupies the upper two floors while the other one is on the lowest level. The challenge of bringing natural light to both interiors despite strict zoning regulations was a welcome opportunity for Natalie Dionne Architecture.

© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau
Ground floor plan
Ground floor plan
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

La DUETTE literally evolved from 3D models, which allowed the architects to explore the potential of this narrow site without contravening existing regulations. The virtual model was extremely useful in shaping the project, but it also helped the designers discover unexpected views and exterior living spaces.

© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

The upper unit of this new three-storey duplex is accessible from the front façade, off the street. Access to the lower unit is from the side alley. A small marquee above each entrance signals their presence from the street and helps create a feeling of intimacy for both families. Set slightly below ground, the lower unit is a two-bedroom apartment with a living area extending outside to a small private courtyard. Light floods in from the large openings at the back as well as from side windows.

© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

At the front of the house, stairs lead up to the upper unit, which is raised above the street level. The ground floor is treated as an open-concept living space. The kitchen and the dining area are directly connected to a generous covered terrace overlooking the back alley. The master bedroom, two children’s bedrooms, and a small play area are on the upper floor.Two solutions for maximizing natural light were envisioned. The first was to “fold” the lateral façade inwards, creating a recess large enough to accommodate two sets of windows facing each other. A major source of natural light, these windows also provide unexpected views. The other solution was to incorporate a skylight intended to cover the stairwell so completely as to appear practically invisible.

© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

Transparency is key to this project, particularly in the upper unit where light abounds and unexpected views pop up, out of the blue. The sculptural stairs, which float above the floor, create magical moments. Everyday gestures become poetry. A seamless glass partition separates the master bedroom from the stairwell, reinforcing the effect of transparency. Long curtains insure intimacy. Maple veneer is used throughout on huge doors and partitions meant to keep services out of sight. The warm presence of wood makes up for the cooler feeling of materials such as the floors’ polished concrete and the windows’ aluminum frames. The black staircase stands in stark contrast with its white surroundings. Partially suspended to a sheet steel divider, its sculptural effect is accentuated by the shadows created by the natural light coming from the skylight above.

© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Duette House / Natalie Dionne Architecture" 29 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934480/la-duette-house-natalie-dionne-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.