All
Projects
Products
Events
Competitions

CIL – Résidence Simone Veil / Vincent Parreira Atelier Architecture AAVP

CIL – Résidence Simone Veil / Vincent Parreira Atelier Architecture AAVP

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 24

Paris, France
  • Economy: 12ECO
  • Fluids Engineering: LBE
  • Structure Engineering: AIA
  • Acoustician: ALTIA
  • Sustainable Environment Engineering: IDEEL ENVIRONNEMENT
  • Civil Engineering: ATEVE
More Specs Less Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The aim is to propose a social, urban, and architectural transition. This is to answer to the network of various built archetypes within the district on many levels. It offers to articulate the structure in two volumes.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

This articulation allows to direct the perspectives and orientations that relate to different urban environments and atmospheres. The garden made in the liking of the Maison des Art's counterpart, will provide an added value this piece of the outskirts of Paris. It will be highly exposed to vehicle traffic, particularly due to the beltway situated nearby.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

On the other side, facing the "Cite Internationale Universitaire de Paris", the building will interact with La Maison des Arts et Métiers, where it will send a real urban facade to the frontal side by fitting in a "faubourg" piece of architecture. Thus, the facade shows a variety of horizontal layers: A glass-based ground extended by piles under the lowest floor, three larchwood floors, and finally the top floor in drilled aluminum sheets.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The selected materials take part in the appearance of the building and answer to all functional, economical, and environmental requirements. The residence will accommodate apartments from 20 to 40 square meters, as well as common rooms for either work and leisure. Each housing will comprise and include an entrance with a kitchenette beside it, as well as a living room and a bathroom.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: XIV Distrito de Paris, 75014 Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CIL – Résidence Simone Veil / Vincent Parreira Atelier Architecture AAVP" 13 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933717/cil-nil-residence-simone-veil-vincent-parreira-atelier-architecture-aavp/> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

巴黎公寓 CIL – Simone Veil,三段式立面 / Vincent Parreira Atelier Architecture AAVP

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.