We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

University Library Cologne / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

University Library Cologne / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTSCourtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTSCourtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTSCourtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS+ 39

  • Design Team:Jan Jonas Kunz, Lena Koschinski
  • Clients:FHöV NRW
  • Collaborators:Heinler Wischer (facade+shell)
  • City:Cologne
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

Text description provided by the architects. Order & Freedom. With the basic idea of ​​order and freedom, the new library of the University of Applied Sciences for Public Administration in Cologne-Deutz manages to offer a high degree of adaptability and a large variety of levels of transparency on its 700 m². With its bright, open and inviting character, it is an attractive flagship of the university with around 2500 students.

Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Plan
Plan
Plan
Plan
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

Through the interweaving of highly transparent learning cubes and light acoustic curtains that can be adjusted as required, it functions as a complex structured one-room under an apparently limitless, all-connecting light ceiling. The transitions between the lounge area of ​​the entrance, the administrative counter, the communicative learning landscape in the center, the work counter along the inner courtyard and the study carrels surrounded by books on three sides are fluid and overlapping. Various straight and curved acoustic curtains, based on the “Café Velvet and Silk” designed by Mies van der Rohe & Lilly Reich in 1927, allow the learning landscape to be easily modulated and, if necessary, also zoned during the semester: In the beginning of the semester open spaces dominate, but during the busy examination phase the curtains offer alternating retreats for different learning groups.

Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

The theme of a merging grid, as found, for example, in Piet Mondrians paintings, is translated into the third dimension by shelves and the ceiling. The openly woven structure of the grid ceiling made of high-quality anodized aluminum, with a level above the ceiling of a network of the necessary but almost invisible house technology, picks up on this design theme and, together with the lighting, generates a wide variety of reflections. Within the semi-transparent glass study carrels this game of sightlines and outlooks, reflections in the glass and the gridded shelves is continued in more introverted areas. In this way, the library not only manages to realize all functional requirements in an atmospheric manner, but also, with the concept of freedom and order, to represent the teaching content of the university, which primarily trains police officers and administrators. "The library is the jewel of the new building," says site manager Holger Nimtz

Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cologne, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "University Library Cologne / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS" 30 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932775/university-library-cologne-andreas-schuring-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

科隆大学图书馆,密斯与蒙德里安的纯白演绎 / ANDREAS SCHÜRING ARCHITECTS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.