All
Projects
Products
Events
Competitions

House V / Tectône

House V / Tectône

© Pierre L’Excellent © Pierre L’Excellent © Pierre L’Excellent © Pierre L’Excellent + 25

Malakoff, France
  • Architects: Tectône
  • Area Area of this architecture project Area: 113.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Pierre L’Excellent
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alumil, Graphisoft SE, Nora, Viroc
  • Lead Architects: Tectône
  • Design Team: Tectône
  • Clients: Private client
  • Engineering: Intégrale 4
  • Contractor: Ivan
More Specs Less Specs
© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent

Text description provided by the architects. The project of the house V is a private order for the renovation and extension of an existing house in Malakoff in the Parisian suburbs.

© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent

The two-level existing house is made of brick facade, and a tile roof. It lies between an avenue and a private road, giving it a particular orientation, the smallest facade overlooking the avenue.

© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent

The project was to expand the house to be able to accommodate either a family or a group of active young people. Two levels were added around a staircase, hosting 3 additional bedrooms, one new bathroom, an open space with a living room and a kitchen and a playroom.

© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent
1st floor plan
1st floor plan
© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent

 The structure of the extension is made of steel, independent of the existing building. The facades are made up of a wooden sub-structure, aluminum windows, and is insulated from the outside. The façade covering is made of Viroc plates, a composite material consisting of a mixture of wood particles and cement.

© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent

Tectône made the choice to cover the existing part of the building with the same Viroc plates giving a sense of unity to the whole. From a volumetric point of view, the choice was made to break the angle between the avenue and the private road thus allowing a better integration in the surrounding urban fabric.

© Pierre L’Excellent
© Pierre L’Excellent

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House V / Tectône" 28 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932524/house-v-tectone/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.