We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The House in Mishref / Studio Toggle

The House in Mishref / Studio Toggle
© João Morgado
© João Morgado

© João Morgado© João Morgado© João Morgado© João Morgado+ 48

Mishref, Kuwait
  • Architects: Studio Toggle
  • Area Area of this architecture project Area:  1400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  João Morgado
  • Design Team:Hend Almatrouk, Gijo Paul George, Rui Goncalves, Pedro Varela, Fabio Verissimos, Filipe Goncalves, Dionne Pereira, Abdul Rashed, Ashlon Frank
  • Structural Designer:Al Thurath consultants
  • Architectural Lighting:Spaces and Concepts
  • Furniture And Decorative Lighting:Natuzzi Kuwait
  • Plot Area:750 m2
  • Project Cost:2.2 Million Euros
  • Number Of Floors:Basement + Ground + 2 floors
  • City:Mishref
  • Country:Kuwait
More SpecsLess Specs
© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The house in Mishref is home to two brothers and their families with their varying lifestyles and needs for privacy and open spaces. An introverted composition of two separate living units grouped around an internal courtyard, the house is an interpretation of the traditional courtyard house. Presenting a clean and serene façade to the street, the resulting massing manifests as a white monolithic volume poised elegantly on top of a stone cladded podium. The rhythmic arrangement of louvered windows across the façade softens the volume by lending it a sense of lightness.

© João Morgado
© João Morgado
Basement and Ground Floor Plans
Basement and Ground Floor Plans
© João Morgado
© João Morgado

Site and context: The site is located in Mishref, a suburb of Kuwait City comprised mostly of 2-3 story detached houses. The demographic is mostly Kuwaiti and the neighborhood values privacy and quietness. The harsh desert sun in one of the hottest cities in the world sees ambient temperatures rise up to 50 degrees Celsius regularly during the summer. Dust storms are also a regular phenomenon that dictates the planning and construction strategies in the area.

© João Morgado
© João Morgado

A quick survey of existing buildings in the surroundings reveals the following insights:
1. Climate controlled internal spaces are preferred more than open outdoor or semi-outdoor spaces.
2. Maximizing the internal built spaces dictates that windows on the perimetric walls become the only source of natural daylight.
3. Privacy concerns result in most of these perimetric windows being closed most of the time, resulting in dark and unhealthy interiors.
4. Lack of internal social spaces.
The challenge was to address these concerns and define optimized design strategies without escalating the budget.

© João Morgado
© João Morgado

The courtyard and the fountain: The house is organized around an internal courtyard cutting across all the floors. The U-shaped volume faces this courtyard in an Omani stone clad skin. The courtyard and the void results in an inward-looking typology that can benefit from maximum diffused daylight without compromising on privacy. The house, thus, opens up towards the interior featuring a private courtyard lined with citrus trees and a sculptural fountain reminiscent of the gardens from the Moorish Alcazars.

© João Morgado
© João Morgado

Circulation loop or social space: The 4-story courtyard and void presented a question of human scale as well as connectivity between the living units facing each other. A large suspended stair is key to an architectural promenade that sweeps through all the floors, offering vantage points and ease of access.

The Palette: The interiors of the house features a simple palette of ethereal white and natural woods. The straight and minimal lines of the massing are offset with the sleek curves of spiral staircases. The furniture is carefully chosen and boldly contrasted against the serene ambiance. The calming sound of the water and the diffused light filtered through the louvered windows make this house an oasis of tranquility in this busy Kuwaiti suburb. 

© João Morgado
© João Morgado

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The House in Mishref / Studio Toggle" 25 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932415/the-house-in-mishref-studio-toggle> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.