We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Extension And Renovation Of A Doctoral School / Agence Vulcano-Gibello

Extension And Renovation Of A Doctoral School / Agence Vulcano-Gibello

© Olivier Mathiotte© Olivier Mathiotte© Olivier Mathiotte© Olivier Mathiotte+ 46

More SpecsLess Specs
© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte

Text description provided by the architects. Located in the downtown area of Nancy, the project site is installed nearby several city faculties. Construction of the project allows now all doctoral students to be concentrated in a single building. The project, urban by its position in the city, must resolve the paradox of being visible both by the strength and the quality of its presence, but discreet in its volumes and materials.

© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte

We sought to strike a balance between the presence of a university building and the careful respect of the neighborhood. The project thus offers an extremely unitary architectural figure, in direct extension of the dimensions of the neighboring buildings.
The materials echo the site's industrial past while being local.

© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte
First floor plan
First floor plan
© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte

Concrete, brick, wood and zinc make up the main part of the project and can be supplied within a 50km radius of the project area. Each laboratory is set up by level while the program elements are available from public to private depending on their location in relation to the main entrance of the building and the proximity of vertical circulation.

© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte

The smallness of the site and the requirement of the programmatic functioning, led us to manipulate the topography of the ground by excavating it and creating a patio. The patio created extends the interior space towards the exterior, and allows users to enter the garden.

© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte

The patio, linked to the natural terrain by stairs leading to the terrace, offers users the possibility of organizing events outside the building. Outside and inside merge, intertwine and make visible spaces larger than they appear.

© Olivier Mathiotte
© Olivier Mathiotte

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:25 Rue Baron Louis, 54000 Nancy, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Extension And Renovation Of A Doctoral School / Agence Vulcano-Gibello" 09 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931481/extension-and-renovation-of-a-doctoral-school-agence-vulcano-gibello> ISSN 0719-8884
© Olivier Mathiotte

洛林大学新博士学院,平衡场地历史性 / Agence Vulcano-Gibello

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.