Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture

Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture

Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography, FacadeRangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - ChairRangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior PhotographyRangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography, Table, Chair, Windows+ 21

More SpecsLess Specs
Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography, Facade
© Dan MacMahon

Text description provided by the architects. SAW.EARTH and Outpost Architecture have collaborated on the design of Rangoon restaurant, a kinetic retrofitting of a former bodega in Prospect Heights, Brooklyn. With the goal of reducing waste and costs to the lowest possible amounts, the architects retained as many original architectural elements possible. This primarily included retaining the existing kitchen and glass facades.

Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography, Table, Chair, Windows
© Germaine Gatewood
Floor Plan
Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography, Dining room, Chair, Table
© Germaine Gatewood

To create a new visual and spatial identity that accurately reflected the culinary influences of the chef, the architects designed two kinetic screens to be retrofitted over the existing facade and kitchen areas. These screens were created out of laser-cut aluminum panels and driven by remote-controlled actuator motors connected in a parallel linkage.

Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography, Table, Chair
© Germaine Gatewood

The patterns for each screen and their physical movement reflect the cuisine created by the chef: traditional Burmese cuisine with Victorian accents. Throughout the day, the screens can be remotely controlled to allow for more or less privacy in the dining areas.

Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Interior Photography
© Germaine Gatewood
Axonometric
Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Chair
© Germaine Gatewood

The exterior screen also creates a kinetic visual and architectural identity for the restaurant in addition to providing shade and night time security.

Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture - Exterior Photography, Windows, Door, Brick, Facade
© Dan MacMahon

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Prospect Heights, Brooklyn, NY, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rangoon Restaurant / SAW.EARTH + Outpost Architecture" 06 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931389/rangoon-restaurant-saarth> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.