All
Projects
Products
Events
Competitions

Sidónio Pais II Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos

Sidónio Pais II Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 27

  • Arquiteto Responsável: João Tiago Aguiar
  • Project Team: João Nery Morais, Arianna Camozzi, Diogo Romão, Agathe Delorme, Susana Luís, Ruben Mateus, André Barreiros Silva, Maria Sousa Otto, Diogo Romão, Samanta Cardoso Menezes, Nuno Almeida
  • Builder: Oficina dos Sonhos
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The apartment is located closely to Parque Eduardo VII, a green area in Lisbon’s centre. Before being intervened, the apartment had been an office and its original features had already been distorted.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The proposal consisted in organizing the social area in two axes, both supported in the existing circulation structure: on one side, the meals and kitchen area, in the same alignment, and on the other side, a main corridor connecting the rooms and lounges. It had been proposed two lounge areas, a living-room and a TV room, on the rear elevation, and a main room with large dimensions, on the frontal elevation. This main room was created through the merging of many divisions. The TV room has a shelf which includes many functions, from the heat recovery unit to multimedia equipment, shelves and some close and open closets.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan
Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The kitchen wing was complemented by a laundry and a room service with sanitary facilities covered with hydraulic mosaic, in the kitchen floor continuity. These concept of continuity and interconnection of spaces was developed with the closets extension, from the hall to the kitchen, bringing out the space depth.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

To the very extreme of the main corridor, small lamps were placed, with zenithal lightning, in a way as to create a battery of these truncated pyramids, carved into the false ceiling. The lights set the pace all along the apartment.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Sections
Sections
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In order to conciliate the apartment’s original architecture and the new intervention, it had been adopted a distinctive aesthetic language concerning the areas with greater intervention. While the original herringbone wooden floor was all recovered, as the cove, skirtings and original doors also, the new doors were placed at the walls face, disguised, handle-less.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Lisbon, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sidónio Pais II Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos" [Apartamento Sidónio Pais II / João Tiago Aguiar Arquitectos] 04 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930684/sidonio-pais-ii-apartment-joao-tiago-aguiar-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.