Trippenhuis Complex / Office Winhov

Trippenhuis Complex / Office Winhov

© René de Wit © René de Wit © René de Wit © René de Wit + 30

  • Architects: Office Winhov
  • Area Area of this architecture project Area:  7300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  René de Wit, Max Hart Nibbrig
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: JEZET SEATING, -, Assem, Candido, Conijn, Cornel Kunststofvloeren, Elementbouw, J.M. van Delft, Koninklijke Eijsbouts, Kvadrat
  • Lead Architects Firm: Jan Peter Wingender; Uri Gilad
  • Design Team: Joost Hovenier, Uri Gilad, Anna Karina Janssen, Charles Hueber, Carlo van Steen, Rutger van der Meer, Steven Reisinger, Rogier van den Brink, Camille Moreau, Myrsini Alexandridi
  • Clients: Central Government Real Estate Agency
  • User: Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences
  • Collaborators: HOEK architecture & preservation
More Specs Less Specs
© Max Hart Nibbrig
© Max Hart Nibbrig

Text description provided by the architects. The Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) is the proud tenant of the Trippenhuis in Amsterdam. The Trippenhuis is part of a complex of several buildings along the Kloveniersburgwal in the historic center of Amsterdam and is owned by the Central Government Real Estate Agency. The Trippenhuis was built between 1660 and 1662 for the brothers Louis and Hendrick Trip, rich traders in arms and ammunition. The design is by Justus Vingboons. The Trippenhuis is one of the leading examples of Dutch classicism in Amsterdam and one of the few canal houses with both a monumental front and rear façade.

© René de Wit
© René de Wit
Floor Plan
Floor Plan
© René de Wit
© René de Wit

Although the building has been transformed over the years with divergent concepts, it has retained its essential glory. The current complex consists of several additional buildings that are partly connected to each other and together form the Trippenhuis complex as an ensemble. The KNAW has been housed in the Trippenhuis since 1812 and the complex offers space for employees and guests. Meetings and symposia are held in the monumental building and the adjacent premises. The spatial layout of the Trippenhuis is characterized by a structure of halls and rooms along the facades, with the corridors, stairs and light shafts in the center of the building.

© René de Wit
© René de Wit

These halls, such as the Rembrandt Hall - where the Night Watch once hung - are defined by their ceremonial use, proportion, wall finishes and ceiling decoration. This system of spaces were the main reference for the design of the new public reception areas of the KNAW and the major renovation of the auditorium. The design for the new reception area by Office Winhov consists of an enfilade of rooms and halls, extending from the historic entrance in the Trippenhuis to the renovated auditorium in the garden at the rear of the complex. New facilities, supporting maintenance equipment and technology are seamlessly integrated into the design.

© René de Wit
© René de Wit

In the reception area, just like in the Trippenhuis, each room is characterized by its use, proportion, the incidence of light, material and the use of color. In the new public areas, colors and design motifs from the historic building return in a contemporary manner. The facades on the street side and the courtyard are clad with cast, bronze panels; a reference to the 'metal trade' business of the original residents. The new, visibly clear reception and auditorium enable the KNAW to redefine their changing role in society. The areas visibly contribute to the transformation of the closed institution on the Kloveniersburgwal with an inviting and representative "face" to the city of Amsterdam. NB. For the monumental parts of the Trippenhuis a long-term vision has been written by HOEK architecture & preservation.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Trippenhuis Complex / Office Winhov" 23 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930639/trippenhuis-complex-office-winhov> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.