Demonstration Section of Yangpu Riverside Public Space / Original Design Studio

Demonstration Section of Yangpu Riverside Public Space / Original Design Studio

public space with industrial features. Image © Shengliang SuSloped corridor for composite functions. Image © Changheng ZhanNearby residents spending a cool evening by the river in summer times. Image © Changheng ZhanThe wetland, passageway and the preserved historical building. Image © Yong Zhang+ 23

  • Lead Architects:Ming Zhang, Zi Zhang
  • Design Team:Shu Qin, Xunan Wang, Xuefeng Li, Kuo Ding
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Nearby residents spending a cool evening by the river in summer times. Image © Changheng Zhan
Nearby residents spending a cool evening by the river in summer times. Image © Changheng Zhan

Text description provided by the architects. The Demonstration Section of Yangpu Riverside Public Space is the initialing stage for the public space development project of the area. It is highly important for it is a benchmark not only for the area, but also for the entire 45km long riverside restoration project.

Liquid aluminum wharf. Image © Yong Zhang
Liquid aluminum wharf. Image © Yong Zhang

For the dense factories aligning along the shore, the architect, one of the citizens living the area for many years, was never able to walk up to the Huangpu River in this region. “Can’t see the river next to you” has been a problem for the urban space for nearly a hundred years. When first getting to site after many obstacles along the way, standing on the old wharf, feeling the moorings carved by time and looking at skyscrapers of Lujiazui in the distance, we realized that this could be a dramatic transformation on the city’s urban space, and would be a great opportunity to demonstrate the city’s rich culture of industrial development.

area history mapping
area history mapping
site plan
site plan

Excavation and revitalization of existing industrial remains
We kept the structures, scratches and textures as the most genuine, vivid and sensitive reflection of the site’s history. This is the “specialization” and “materialization” of memory that we want to present in this project.

The preserved mooring structure in front of the water plant. Image © Yong Zhang
The preserved mooring structure in front of the water plant. Image © Yong Zhang
Slopes integrating the factory and public space. Image © Yong Zhang
Slopes integrating the factory and public space. Image © Yong Zhang

Standing on old wharfs with your back against a mooring pole, and gazing at Lujiazui CBD in the distance, you can feel the continuity of the city’s culture and the density of time.

public space with industrial features. Image © Shengliang Su
public space with industrial features. Image © Shengliang Su
Sloped corridor for composite functions. Image © Changheng Zhan
Sloped corridor for composite functions. Image © Changheng Zhan

The ecological concept of landscape design
Applying a limited intervention and low impact design strategy, we designed a restoration system of the ecological environment based on the spatial condition of the factories and the local eco system. Behind the original floodwall there was a valley area with many aquatic plant inhabiting a small water puddle. We kept the topology and inserted a ecological wetland which collects rainwater.

Structural diagram of the passage way in the wetland
Structural diagram of the passage way in the wetland
The wetland, passageway and the preserved historical building. Image © Yong Zhang
The wetland, passageway and the preserved historical building. Image © Yong Zhang

It collects and reserve water during heavy rain, decreasing the pressure on the drainage system, and reuse it for irrigation of the area’s vegetation through a pump-powered water circulation system. The plants for vegetation are mainly reeds and water-resistant arbor, which are commonly seen in the local eco system. The tectonics of passageways features a light steel structure that minimalizes impact to the environment during construction and in visual aspects places an interesting juxtaposition of industrial and natural landscape.

Landscape with natrual features formed by reeds. Image © Shengliang Su
Landscape with natrual features formed by reeds. Image © Shengliang Su

The reuse and integration of infrastructure in landscape design
The Yangshupu water plant poses a challenge but also a chance in the connection of Huangpu River waterfronts. Linkage was achieved by utilizing infrastructures and their structural parts as foundation of new constructions. Also, including the facilitating parts into landscape design offers a new and inspiring perspective for visitors and new content to landscape design and public activity.

The steel pier connecting wharf No.1 and No.2.jpg. Image © Shengliang Su
The steel pier connecting wharf No.1 and No.2.jpg. Image © Shengliang Su

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yangpu Riverside Public Space, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Demonstration Section of Yangpu Riverside Public Space / Original Design Studio" 21 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930494/demonstration-section-of-yangpu-riverside-public-space-original-design-studio> ISSN 0719-8884
Residents exercising on the footbridge at daybreak. Image © Yong Zhang

杨浦滨江公共空间示范段 / 原作设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.