We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Double Kindergarten Glattfelden / bernath+widmer

Double Kindergarten Glattfelden / bernath+widmer

© Roland Bernath© Roland Bernath© Roland Bernath© Roland Bernath+ 22

Glattfelden, Switzerland
  • Design Team:Roland Bernath, Camilla Boschetti, Raphael Eichenmann, Sibil Hofer, Lorenz Mörikofer, Delphine Schmid, Benjamin Widmer
  • Clients:Gemeinde Glattfelden
  • Engineering:IHT Rafz Ingenieurholzbau + Holzbautechnik GmbH, Wüst Rellstab Schmid Ingenieure
  • Landscape:Andreas Geser Landschaftsarchitekten AG
  • City:Glattfelden
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Roland Bernath
© Roland Bernath

Text description provided by the architects. In a row of gardens, the new building in line with the street, nestles itself up against the steep hillside south of the historic village center. Its location within a townscape area listed in the ISOS (federal inventory of protected built sites of national importance) was significant for the new edifice.

© Roland Bernath
© Roland Bernath

The building forms plastically differing sides with its distinctive longitudinal facades to the street and to the hillside. It is identifiable as a public building by its defined surfaces, its silhouette and its plasticity.

© Roland Bernath
© Roland Bernath

The components in contact with the ground made of concrete, provide a protective foundation to the meticulously rasterized and filigree wooden building. The prominent rooftop with its far pulled down zinc sheets, both visible from the “Leuengässli” and from the village center, turns into a fifth facade.

© Roland Bernath
© Roland Bernath
Floor plan
Floor plan
Section
Section
© Roland Bernath
© Roland Bernath
© Roland Bernath
© Roland Bernath

The double-kindergarten creates a zoning of the floor plan by varying room heights. Through openings in these “lanterns”, the two main rooms receive central sky-lights above the sitting circles. The visible load-bearing structure and the paneling with different surface treatments define the atmosphere and haptics of the interior spaces. The use of natural materials was paramount for a harmonious and healthy indoor ambience.

© Roland Bernath
© Roland Bernath

Cupboards, shelves, kitchenettes and mobile dividing walls were integrated into the series of deep pillars. Furthermore these structural interspaces with large cross sections provide space for technical installations, such as ventilation pipes.

© Roland Bernath
© Roland Bernath

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:8192 Glattfelden, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Double Kindergarten Glattfelden / bernath+widmer" 20 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930439/double-kindergarten-glattfelden-bernath-plus-widmer> ISSN 0719-8884
© Roland Bernath

双层幼儿园 Glattfelden,日光穿透的第五立面 / bernath+widmer

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.