We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Fondation-s / Lobjoy-Bouvier-Boisseau Architecture

Fondation-s / Lobjoy-Bouvier-Boisseau Architecture
© Baptiste Lobjoy
© Baptiste Lobjoy

© Baptiste Lobjoy© Baptiste Lobjoy© Jean-Philippe Caulliez© Jean-Philippe Caulliez+ 29

© Baptiste Lobjoy
© Baptiste Lobjoy

Text description provided by the architects. A place for exhibitions, a workplace, a public place as well as one of preservation, the repurposing of the former automobile garage at 79 Rue des Archives now has a double back end. The challenge was to find the best way to host two distinct owners, to highlight and protect them and to create a contemporary place while ensuring the project played its part in preserving the Marais. This is the considerable feat achieved here by the Lobjoy-Bouvier-Boisseau firm.

© Jean-Philippe Caulliez
© Jean-Philippe Caulliez
Second Floor Plan Before and After
Second Floor Plan Before and After
© Jean-Philippe Caulliez
© Jean-Philippe Caulliez

The collegial project was undertaken by the two foundations for new premises. Fluid complementary programs result from the reorganized flows and the characteristics of the plot. The site required resolving a number of strategic dilemmas and specific features. The foundations required a showcase, back offices, signage on the street and the intimacy of a courtyard, a layout representing current uses but with the possibility of future reversibility, respect for the historic neighborhood and a restructuring of the site for visitor flows. The architects have succeeded in imbuing the project with the collegial aspect of its dual owners. This is reflected in the permanently present states of openness and staging followed by concealment and protection.

© Jean-Philippe Caulliez
© Jean-Philippe Caulliez

Openness and staging first
The building, historically the site of a vegetable garden, has been further opened by the creation of a second courtyard, made possible thanks to partial demolition of the former garage. The glass curtain walls of the ground floor façades, create perspectives from the Rue des Archives and reveal the exhibition spaces of the Fondation Henri Cartier-Bresson. The ground floor is treated as a continuous feature throughout, serving to stage sequences, moving from the street toward a private space at the back of the plot. A covered walkway opens into the new second courtyard in a cloister effect. A sculptural staircase opens with a double turn into the restricted access building to serve its four upper floors. Broad corridors traverse the offices of the Fondation François Sommer, and broad interior corridors offer the façades views of each other and resemble immense windows onto the city.

© Jean-Philippe Caulliez
© Jean-Philippe Caulliez

Followed by concealment protection
Protection is provided by the openwork mesh screen of the façade, made of solid anodized aluminum and forming a double skin on the main façade. This scenic arrangement is both the project signature and the filter guaranteeing the privacy of its occupants, as well as those in the apartment building opposite.

© Jean-Philippe Caulliez
© Jean-Philippe Caulliez
Cross Section
Cross Section

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:79 Rue des Archives 3e, 75003 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fondation-s / Lobjoy-Bouvier-Boisseau Architecture" 17 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930300/fondation-s-lobjoy-bouvier-boisseau-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.