We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Student Housing / Atelier Villemard Associés

Student Housing / Atelier Villemard Associés

© Clément Guillaume© Clément Guillaume© Clément Guillaume© Clément Guillaume+ 20

Champs-sur-Marne, France
  • Clients:CROUS Créteil
  • Engineering:Egis, Elioth, Meta, A+A Cooren
  • Consultants:Qualiconsult, Casso, Sastec
  • Construction Companies:Bouygues Bâtiment Habitat Social, Ballestrero
  • City Planning Authorities:ENSAVT
  • Urban Planners Of Campus Descartes:Urban planners of Campus Descartes
  • Surface:5 600 m2
  • Program:Student housing 207 beds
  • Site:Champs-sur-Marne, Campus Descartes, corner of Boulevard Newton and Avenue Blaise Pascal
  • Cost:€ 9.750.000
  • City:Champs-sur-Marne
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

Text description provided by the architects. The sun rises on the East! In Marne-la-Vallée, one of the five new towns imagined around Paris by the master plan of 1965, Cité Descartes is an international cluster for research and development. The campus brings together more than 50 research laboratories and 18 grandes écoles.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

20000 students are enrolled in the various excellence schools housed in exceptional buildings: the ESIEE designed by Dominique Perrault in 1987, the French Institute of Urbanism designed by Pierre Riboulet delivered in 1991, the The École des Ponts ParisTech designed by the Chaix Morel in 1997, the School of Architecture of the City and Territories (EAVT) designed by Bernard Tschumi Architects in 1999, the Gymnasium of the Haute Maison designed by Atelier JPB in 2007 and the Georges Perec university library deisgned by Beckmann N’Thépé in 2016.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

A new start for the campus. The new student residence designed by the AVA — Atelier Villemard et Associés is part of this History. Located at the current limit of the University cluster, the residence kicks off the future development of the site and initiates a new urbanity for the campus. With its localization and its exceptional interiority, the building represents a new landmark. Its strong form responds to the volume of the neighboring School of Architecture by affirming a radically simple yet imposing volume.

Floor plan
Floor plan

Born at the beginning of the 20th century, student housing is an experimental program for architects. Few programs require such an articulation between the scales (from the optimized individual living unit to the common and open space facing the city) and are subject to such budgetary constraints (necessary to make them affordable) and a rigorous management framework. According to the times, the trends and the evolution of the urban contexts, the architects have multiplied the inventive figures. The domestic, the collective and the city. In a singular approach of the relations between the domestic, the collective and the city, the project designed by AVA develops a vast atrium, unique for a student housing program.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

Centerpiece of the operation, the atrium is designed as a place of freedom, passage, gatherings, hustle and bustle. It acts as a public square. The monumental central atrium characterizes the desire to create an exceptional collective place. Between the large outdoor public space and the individual housing unit, this Agora organizes the meeting of scales and seeks to make «community». The atruim also has many environmental virtues. It allows natural ventilation through roof openings and large glazed doors on the ground floor. Thanks to its inertia, it refreshes the atmosphere in summer.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume
Section
Section
© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The concrete structure of the building and the external wood-frame walls combine construction techniques including prefabrication. Posts, balconies, timber framed walls and bathrooms were prefabricated and each floor was built in just 10 days. The sun sets in the west! Following the cardinal points each room opens towards the horizon and the geography of the valley of the Marne. Generous private and individual balconies extend the façades. Units are served by open corridors circling the Atrium. The ground floor is entirely dedicated to collective uses, by gathering a large open-space, a cafeteria, a gym, a study room, a laundry and a large bike parking space.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:77420 Champs-sur-Marne, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Student Housing / Atelier Villemard Associés" 28 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929195/student-housing-ava-associes> ISSN 0719-8884
© Clément Guillaume

香榭丽舍大街学生公寓 / Atelier Villemard Associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.