All
Projects
Products
Events
Competitions

The Hakka Triangle House / TEAM_BLDG

The Hakka Triangle House / TEAM_BLDG

© Eiichi Kano © Eiichi Kano © Jonathan Leijonhufvud © Eiichi Kano + 28

Guangzhou, China
  • Architects: TEAM_BLDG
  • Area Area of this architecture project Area: 1200.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Eiichi Kano, Jonathan Leijonhufvud
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: PAK, WEIXUCHENG GLASS, ZIIQE
  • Lead Architect: Lei Xiao
  • Design Team: Lei Xiao, Yi Cao, Pedro Manzano Ruiz, Eleonora Nucci
  • Engineering: AND Office / Zhang Zhun
  • Collaborator: BXHH Architects
  • Client: Poly Group
More Specs Less Specs
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Text description provided by the architects. The Community Centre is located in Conghua District, Guangzhou, Guangdong Province. After the project officially put into use, it will carry the daily leisure activities of nearby residents such as reading, gathering and so on. For this project Shanghai based architecture studio TEAM_BLDG works on both architecture and interior and gets inspired from the local architectural culture. A building deeply bonded with the territory which refers to the form and concept of the traditional local housing typology named Wei Long Wu (Hakka Dragon House).

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

“Wei Long Wu” (Round Dragon Housing), also named “Long Wu”, is a variation of Hakka architecture, mostly spread around Guangdong Province and is a common form of traditional clan housing. Wei Long Wu uses rammed earth as the outer wall to enclose inner housing which forms multiple concentric semi-circular structures, which have distinct functional zoning. In this project, the design adopts a contemporary composition to break the traditional Hakka architecture's layout. The geometric space is transformed from multiple concentric semicircles into similar triangles. The frames repetition, the plane and the overall scheme emphasizes the depth of field. The resulting configuration creates a visual sensation of layers while maintaining an open space.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Architects attempted to create an architectural form integrating both traditional culture and modern values by employing contemporary theories, structures, materials and therefore the traditional Hakka architecture turning from reclusion to openness.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

As Hakka buildings are located in the nature, this double-story building has a close relationship to the surrounding environment: the silhouette of the triangular roof overshadows the ground like a mountain while the metal columns supporting the triangular roof connect with the outdoor trees like a forest. Waterscape around the site smoothens the strict geometries. Large areas of glazing and surrounding green space redefines the relationship between the building and the environment. Elegant roofs, clusters of poles, full height curtain walls: a poem of mountains, trees and water.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

A generous canopy welcomes the visitors into the space, a 10m double height featuring suspended wooden boxes. The curtain wall guarantees the same transparent visual experience at all angles. Spaces with different functions are sophisticatedly arranged to be separated while keeping overall integrity: the sunken resting area, the wooden screen hanging from the ceiling, the meeting spaces in between stairs and bookshelves, the private VIP lounge on the second floor.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The sunken resting area is surrounded by water creating an analogy of the patio in Hakka architecture which collects and drains rainwater. The water not only reflects the variations of light and shadow, it also brings greenery into the space and builds up a harmonic environment integrating human and nature.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

The main meeting area creates a stable and open atmosphere by emphasizing depth and transparency of the space. Adjacent the lounge is located the coffee bar which is connected to the giant wooden bookcase descending from the upper floor where a more private reading area is located.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

A spiral stair is finely designed in the rigid space. The staircase does not require columns thanks to the precise calculation of the steel structure. Visitors have access to the VIP lounge and the offices via this spiral staircase and enjoy the picturesque natural scenes framed by the windows.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano
© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

To adapt to the local climate, suspended wooden screen in the double height space on the south side are designed to create shading while also contributing to zoning. Meeting spaces, bookshelves and the coffee bar are located here. This vertical waving screen enriches the static and quiet mood echoing the exterior poles while also forming a volume in relation to the functional areas on the second floor.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

By approaching the design from both architectural and interior aspects, the integrity of the building is elegantly achieved. The traditional Hakka values are vividly embodied in a contemporary form. The delicate and delightful spaces continue to create unique experiences for visitors. The whole space experience is a continuum, the traditional Hakka village relives in a contemporary spirit with no boundaries.

© Jonathan Leijonhufvud
© Jonathan Leijonhufvud

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Guancun road, jiangpu town, conghua district, Guangzhou city, Guangdong province, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Hakka Triangle House / TEAM_BLDG" 22 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928796/the-hakka-triangle-house-team-bldg/> ISSN 0719-8884
© Eiichi Kano

围龙屋,广州从化社区中心 / 间筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.