All
Projects
Products
Events
Competitions

Panda House Observation Center / BIG

Panda House Observation Center / BIG

© Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj + 18

Zoo
Frederiksberg, Denmark
  • Partners In Charge: Bjarke Ingels, David Zahle
  • Project Manager: Ole Elkjær-Larsen
  • Project Leaders: Nanna Gyldholm Møller, Kamilla Heskje, Tommy Bjørnstrup
  • Design Team: Alberto Menegazzo, Alex Ritivoi, Carlos Soria, Christian Lopez, Claus Rytter Bruun de Neergaard, Dina Brændstrup, Eskild Schack Pedersen, Fabiana Cortolezzis, Federica Longoini, Frederik Skou Jensen, Gabrielé Ubareviciute, Gökce Günbulut, Hanne Halvorsen, Høgni Laksáfoss, Jiajie Wang, Jinseok Jang, Joanna Plizga, Lone Fenger Albrechtsen, Luca Senise, Maja Czesnik, Margarita Nutfulina, Maria Stolarikova, Martino Hutz, Matthieu Brasebi, Pawel Bussold, Richard Howis, Seongil Choo, Sofia Sofianou, Stefan Plugar, Tobias Hjortdal , Tore Banke, Victor Bejenaru, Xiaoyi Gao
More Specs Less Specs
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Text description provided by the architects. The home for giant pandas Mao Sun and Xing Er in Copenhagen Zoo resembles the panda’s natural habitat and creates a peaceful living environment for one of the world’s rarest mammals. The two giant pandas have settled in at Copenhagen Zoo since arriving from Chengdu, China. Anchoring one of the oldest zoos in Europe, the 2,450m2 Panda House creates a harmonious indoor-outdoor garden for the two pandas to roam freely and have the ideal conditions to mate—one of the major challenges facing the vulnerable species.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

The Panda House is formed by its residents’ solitary nature and its immediate surroundings, including the central square, the Nordic area, the monkey house, and the elephant house. Mao Sun and Xing Er’s circular home is divided into two separate areas which appear as a yin and yang symbol, creating the freest and most naturalistic possible environment for the giant pandas’ lives and relationship with each other.

Diagram
Diagram

Both pandas and guests hardly notice the separation; the enclosure is elevated to form stables and other facilities below ground, which simultaneously hides and integrates them into the landscape. By lifting the earth at both ends of the yin and yang symbol, an undulating landscape forms to allow direct views into the pandas’ habitat. The visitor experience happens along the perimeter of the round enclosure and in the paths that slope downward for insight into the work of the zoo staff, vets and gardeners. 

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

The Panda House consists of two levels: a ground floor with the French-Asian bistro PanPan for visitors to dine while observing both the pandas and the elephants, and an upper floor with native Nordic plants and a path venturing into the dense bamboo forest. All interiors are designed to have the lush landscape at eye-level, creating an immersive experience with wildlife and nature at both sides. The vegetation and landscape at the Panda House closely mimic the pandas’ natural habitat with patches of bamboo scattered throughout. The pandas must be able to find both shade and sun, as well as water and foliage. By creating two forests – a dense, mist forest and a light green bamboo forest, Mao Sun and Xing Er have the opportunity and flexibility to explore both landscapes, according to the season, temperature and preference.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Frederiksberg, Denmark

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Panda House Observation Center / BIG" 01 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927643/panda-house-big/> ISSN 0719-8884
© Rasmus Hjortshoj

哥本哈根动物园阴阳熊猫馆 / BIG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.