Žnjan-Pazdigrad Primary School / x3m

Žnjan-Pazdigrad Primary School / x3m

© Bosnić+Dorotić© Bosnić+Dorotić© Bosnić+Dorotić© Bosnić+Dorotić+ 61

  • Lead Architects:Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann
  • Desing And Typography:Nikola Đurek
  • Structural Engineering:Eugen Gojšak, Marija Šarac, Marijan Bračun, Ivan Dolovčak, Damir Leskovšek
  • Building Physics And Details:Mateo Biluš
  • Mechanical Installations:Siniša Radić and Atiljo Duplančić
  • Water Supply And Drainage:Milan Bjedov
  • Electro Installations:Vojislav Štrbac
  • Sprinkler:Branimir Cindori
  • Fire Consulting:Ognjen Truta
  • Traffic:Alojzije Car and Hrvoje Kostelac
  • Boq :Teo Cvitanović
  • Elevator:Marin Blažetić
  • Technical Safety:Mladen Rumenčić
  • Kitchen Technology:Zoran Divjak
  • Shelter:Branislav Trifunović and Marinko Matuzović
  • Landscape:Ines Hrdalo and Vesna Hrga Martić
  • City:Split
  • Country:Croatia
More SpecsLess Specs
© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

Text description provided by the architects. The school is located on the outskirts of the city of Split, in the Žnjan Pazdigrad neighborhood, an area that has been in transition from agricultural suburbia to a ‘proper’ residential quarter for at least last 25 years. Due to the lack of public spaces and any kind of public program in the area, the school is not designed just as a place of education, but also as a collective space for the entire neighborhood.

© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

In the peripheral surroundings where housing blocks, family houses, small workshops, shopping malls, gardens, and greenhouses peacefully coexist, while the entire area suffers from an extreme shortage of social facilities and communal areas, the new primary school was a long-awaited project. Long-lasting protests of the residents, demanding eventual construction of the school, helped to shape a sense of community.

© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

The site, located on a steep and descending terrain, was too small for the required program, so a new topography was created to multiply the available surfaces. A series of platforms, one above the other, enable the school areas and sports courts to intertwine with open, multipurpose spaces and ambiances, while the whole spatial structure serves as a generator of indoor and outdoor activities and experiences. Through the design process, the public space area obtained (12.100 m2) has become larger than the entire site area (11.600 m2) offering the community a wide array of outdoor collective spaces.

© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

The project comprises an extensive educational program for 720 pupils: 8 class-teaching classrooms (1st to 4th grade), 12 subject-teaching classrooms (5th to 8th grade), multipurpose hall with a stage, a library, dining area with kitchen, a larger and smaller sports halls for physical education, accompanied by outdoor playgrounds and an athletics field. Classroom spaces for the younger and the older students and the large sports hall form three volumes, while the other spaces and programs are fluidly organized in-between, interconnected on four levels.

© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić
Sections A and B
Sections A and B
© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

The vertical organization facilitates the functional one: the basement serves as a space for indoor sports, the ground floor is a central space of the school with a public open-access passage separating the school entrance from the sports hall entrance, and the first and second floors are reserved for teaching and studying.

Axonometries
Axonometries

The project design is based on exposing the structure: columns, slabs, brise-soleils, and walls simultaneously support the building structurally and act as its façade and the most important exterior-interior element. Light grey cast concrete dominates the overall appearance, in the interior complemented with polished terrazzo (the basement and ground floor communication areas and halls), oak wood (flooring in the classrooms and classroom corridors, joinery, inbuilt furniture) and acoustic ceilings.

© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

The color accents in an otherwise rather neutral environment are the indoor and outdoor sports hall floorings, coupled with the finishes in service spaces. Nikola Đurek’s typography intervention on the façade provides an additional semantic layer and serves as a protection 'skin' for the 'intentional unfinishedness' of the project.

© Bosnić+Dorotić
© Bosnić+Dorotić

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pazdigradska 1, 21000, Split, Croatia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Žnjan-Pazdigrad Primary School / x3m" 31 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927385/znjan-pazdigrad-primary-school-x3m> ISSN 0719-8884
© Bosnić+Dorotić

Žnjan-Pazdigrad 克罗地亚小学,为社区服务 / x3m

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.