All
Projects
Products
Events
Competitions

Saint-Charles-Garnier School / eba architecture

Saint-Charles-Garnier School / eba architecture
© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

© Joël Gingras/Apy-D © Joël Gingras/Apy-D © Joël Gingras/Apy-D © Joël Gingras/Apy-D + 20

Quebec, Canada
  • Lead Architect: Elisabeth Bouchard
  • Design Team: Eric Boucher
  • Clients: Collège Saint-Charles-Garnier
  • Engineering: Douglas Consultants
  • Consultants: CIB Consultants
  • General Contractor: Constructions Couture et Tanguay
More Specs Less Specs
© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

Text description provided by the architects. Curved double-glazing wall greets students in college extension by eba. Architecture firm eba uses curved double-glazing to create a new entrance for a Quebec City college. The Collège Saint-Charles-Garnier, a private high school located in Quebec City, occupies a 1930s neo-classic building extended with various wings overtime. The students needed a welcoming and universally accessible entrance. The client’s demands also involved renovating the existing gymnasium and regrouping the Art studios in a poorly lit basement.

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

The project was granted to one of its former students, principal of architecture firm eba. Driven by the emotional link with her alma mater, the architect created an exterior agora bringing sunlight to the Art quarters and providing exterior gathering space for the students. For the entrance, a brick curved wall transitions into a rounded, double-glazing and low-E curtain wall creating a seamless but contemporary blend with the existing structure. Entering the extension, the students are welcomed by a double height space bathed in zenithal light coming from a circular skylight. The gymnasium is paneled with maple veneer plywood and welcomes light from restored clerestory windows. At the mezzanine level, a new recess lounge opens on the gymnasium. Its smoked glass and wood guardrail allows spectators to comfortably watch the game below.

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D
Plan
Plan
© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

Down an existing stair, the Art quarter gathers theater, music and visual art classes. Here, the finishes are minimal and timeless; white wall and Johnsonite’s classic raised-round floor tiles which allows the creative minds to freely express their ideas. An exhibit hall opens toward the exterior agora where red-cedar seats and maple trees await the students.    

© Joël Gingras/Apy-D
© Joël Gingras/Apy-D

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Quebec, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Saint-Charles-Garnier School / eba architecture" 24 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927089/saint-charles-garnier-school-eba-architecture/> ISSN 0719-8884
© Joël Gingras/Apy-D

加拿大私立高中 Saint-Charles-Garnier / eba architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.