Zoom image | View original size
Curved double-glazing wall greets students in college extension by eba. Architecture firm eba uses curved double-glazing to create a new entrance for a Quebec City college. The Collège Saint-Charles-Garnier, a private high school located in Quebec City, occupies a 1930s neo-classic building extended with various wings overtime. The students needed a welcoming and universally accessible entrance. The client’s demands also involved renovating the existing gymnasium and regrouping the Art studios in a poorly lit basement. The project was granted to one of its former students, principal of architecture firm eba. Driven by the emotional link with her alma mater, the architect created an exterior agora bringing sunlight to the Art quarters and providing exterior gathering space for the students. For the entrance, a brick curved wall transitions into a rounded, double-glazing and low-E curtain wall creating a seamless but contemporary blend with the existing structure. Entering the extension, the students are welcomed by a double height space bathed in zenithal light coming from a circular skylight. The gymnasium is paneled with maple veneer plywood and welcomes light from restored clerestory windows. At the mezzanine level, a new recess lounge opens on the gymnasium. Its smoked glass and wood guardrail allows spectators to comfortably watch the game below. View more View full description
Share Share